Йеменските бунтовници хуси са изстреляли балистични ракети по различни цели

...
Йеменските бунтовници хуси са изстреляли балистични ракети по различни цели
Коментари Харесай

Йеменските хуси твърдят, че са изстреляли балистични ракети към Израел

Йеменските бунтовници хуси са изстреляли балистични ракети по разнообразни цели на Израел, в това число в град Ейлат в Червено море, сподели военният представител на групата.

Изстрелването пристигна „ след 24 часа друга военна интервенция от дронове против същите израелски цели “, сподели представителят във вторник.

Продължавайте да четете

листата от 3 детайла Хутите са изстреляли ракети, дронове по Израел. Колко огромна опасност са те? Анализ: Хусите афишират война на Израел, само че същинската им цел е другаде Йеменските хуси настояват, че са изстреляли балистични ракети и дронове по Израел завършек на списъка

Израелската войска сподели, че е прихванала ракета покрай Червено море.

Израел сподели, че е употребявал своята система за противовъздушна защита „ Стрела “, с цел да смъкна ракета във вторник, откакто сирените прозвучаха в пристанищния град Ейлат. Израел твърди, че снарядът не е навлязъл на негова територия и не споделя кой го е изстрелял.

По-рано водачът на йеменските хуси сподели, че групата му ще продължи да прави офанзиви против Израел.

„ Очите ни са отворени непрекъснато да следим и търсим всеки израелски транспортен съд в Червено море, изключително в Баб ал-Мандаб и покрай районните води на Йемен “, Абдул-Малик ал-Хути, водач на подкрепяната от Иран група, сподели.

Хусите са подхванали няколко офанзиви с ракети и дронове против Израел от 7 октомври, когато бойци на Хамас от обсадената Ивица Газа направиха офанзива против Южен Израел, убивайки към 1200 души, съгласно израелските управляващи.

След офанзивата на Хамас Израел бомбардира Газа и стартира наземно навлизане в територията. Повече от 11 200 души са били убити при израелското нахлуване, в това число повече от 4600 деца, съгласно палестинските управляващи.


Войната в Газа докара до скок на напрежението в целия район, като интернационалните организации и политически водачи предизвестяват за евентуална по-широка война в района.

Подкрепяната от Иран ливанска въоръжена формация Хизбула замени огън с израелските сили през ливанско-израелската граница, а подкрепяните от Иран въоръжени групировки са атакували американските сили в Сирия и Ирак. Съединените щати нанесоха удари в Сирия в отговор.

Хусите се обрисуваха като главен състезател на Арабския полуостров, устоявайки на напъните да бъдат прогонени от ръководената от Саудитска Арабия интервенция в Йемен, която стартира през 2015 година с поддръжката на Съединени американски щати.

Саудитската бомбардировка беше подложена на критика, че е съдействала за филантропична злополука в страната и е предизвикала доста цивилни жертви, до момента в който хусите в последна сметка разшириха контрола си над региони в Северен Йемен.


Войната в Йемен стигна до неприятна задънена улица, като борбите са в застой, макар че и двете страни не съумяха да възобновят примирието, подкрепено от Организация на обединените нации, което изтече през октомври.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР