Йелоустоунския супервулкан и други подобни структури изригват буквално стотици години

...
Йелоустоунския супервулкан и други подобни структури изригват буквално стотици години
Коментари Харесай

Изригване на супервулкан става за миг

Йелоустоунския супервулкан и други сходни структури изригват безусловно стотици години откакто стартира да се запълва магмената камера под тяхната повърхнина. Това приказва за по-сериозна опасност от сходни катаклизми, в сравнение с сме считали преди, пишат геолози в публикация, оповестена в сп. Geology .

„ Магмената „ гореща точка “ под Йелоустоун също е съумяла да породи няколко суперизригвания в далечното минало. Текущите измервания демонстрират, че това магмено тяло към момента няма задоволително количество горещо вещество, с цел да провокира сходен прелом.

Но в този момент знаем, че когато то доближи тази точка, ще имаме няколко епохи за подготовка за неговите последици “, споделя Гилерме Гуалда (Guilherme Gualda) от университета Вандербилт в Нашвил (САЩ).

Гуалда и сътрудниците му стигнали до този обезпокоителен извод, изучавайки скали, формирали се към четири супервулкана, изригнали в недалечното минало – Бишоп Туф в Калифорния (преди 760 000 години), Оруануи в Нова Зеландия (преди 27 000 години) и двойното изригване на вулканите Охакури–Мамаку, „ съседи “ на Оруануи, случили се преди 240 000 години.

Главният параметър в подготовката за изригване на вулкана е скоростта, с която магмената му камера – която по същност е доста пореста каменна „ гъба “ – получава нови попълнения, издигащи се от дълбините на Земята. Колкото по-високо е тя, толкоз по-бързо настава изригване, по тази причина е значимо тя да се познава за оценка на времето, което има човечеството за подготовка за катаклизма.

В последните години геолозите осъзнали, че този параметър може да се оцени, като се учат примесите на някои детайли в кристалите, зараждащи в магмената камера преди изригването. Авторите на публикацията доста подобрили точността на сходни предсказания, като обърнали внимание не на състава на кристалите, а на формата на съдържащите се в тях микрокапки от застинала магма.

Както изясняват учените, формата на тези капки зависи от това, какъв брой дълго образувания кварцов кристал се е намирал в „ супата “ от горяща магма. Първоначално тези включвания имат сферична форма, само че с времето те се трансформират в многоъгълници, последователно запълвайки празнините в тази част на кристала, която заемат.

Съответно, в случай че изригването настъпи бързо, то капките ще бъдат близки по форма до сфера, а в случай че се приготвя доста дълго, то те стават сходни на дребни версии на тези кристали.

Ръководени от тази концепция, учените разгледали няколкостотин кварцови кристала, открити към четирите вулкана, с рентгенов томограф и пресметнали времето, което те са прекарали в магмените камери.

Оказало се, че то било извънредно малко – в нито един от случаите възрастта им не превишавала 500 години, което приказва за извънредно бързо запълване на магмения басейн и за съвсем незабавно по геоложки ограничения изригване на супервулканите.

Този факт съгласно учените акцентира нуждата от непрекъснат мониторинг на положението на Йелоустоун и други спящи супервулкани, за изригването на които човечеството ще има доста малко време за подготовка.

Йелоустоунския супервулкан се намира на територията на едноименния народен парк в щата Уайоминг. Това геоложко образувание – калдера, „ фуния “ от изригнал в древността вулкан – има размери 55 на 72 километра. В средата на ХХ век учените открили, че на дълбочина към 8 километра под калдерата се намира камера, цялостна с магма, и тя се явява античен вулкан.

Той е изригвал преди към 2 милиона години, по-късно преди 1,2 млн. години и преди 600 000 години. В резултат на последното изригване в атмосферата са били изхвърлени към 1000 куб. км пепел и парчета спрямо най-катастрофалните исторически изригвания, които са изхвърлили 50 куб. км (.) и 10 куб. км ().

Ако Йелоустоун, следствията може да са пагубни. Освен непосредствените вреди от изригването, да вземем за пример рухването на пепел на голяма територия, вследствие на изригването огромни размери пепел ще попаднат в стратосферата, а на планетата може да настъпи същинска вулканична зима. Дори доста по-слабото изригване на вулкана Пинатубо през 1991 година е провокирало доста захлаждане.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР