Язовирите Ракита I и Ракита II тази нощ преляха през

...
Язовирите Ракита I и Ракита II тази нощ преляха през
Коментари Харесай

Извънредно! Два язовира преляха и потопиха къщи – хората са в паника, очакват спешна евакуация…

Язовирите Ракита I и Ракита II тази нощ преляха през преливниците, осведомят от Областната администрация в Плевен. Цяла нощ регионалният шеф Мирослав Петров, заместник-директорът на Групово дело ПБЗН Асен Игнатов, шефовете на ОД на Министерство на вътрешните работи Красимир Начев и на РД на ПБЗН Станислав Атанасов прекараха в село Ракита, община Червен бряг, и село Садовец, община Долни Дъбник поради създалата се сериозна обстановка в резултат на изобилните превалявания през последното денонощие. На място бяха и кметовете на двете села Нинчо Иванов и Иван Рангелов, оповестява ПлевенИнфо.

„ Язовир Ракита I е препълнен през преливника и стената, която е почнала да се отмива под напора на водата. Прелял през преливника е и другият язовир Ракита II Соватски дол, като се е излял в общо дере. В резултат на това са наводнени оранжерии, икономически дворове и изби на къщи в селата Садовец и Ракита “, осведоми регионалният шеф Мирослав Петров. Той изясни, че и двата язовира са общинска благосъстоятелност и са били отдадени на концесия.

Последно са проверявани от комисия, назначена от регионалния шеф на 21 юни 2018 година. В нея влизат представители на Групово дело „ Надзор на язовирните системи и уреди “, Държавна организация метрология и механически контрол, БД „ Дунавски регион “ – Плевен, РД на ПБЗН и Областна администрация. След инспекцията е издадено наставление да се актуализира спешния проект въз основа на оценка на риска, според член 35 от Закона за отбрана при бедствия и да се довърши възобновяване на водния откос, въздушния откос на изхода за главния изпускател и енергогасителя след главния изпускател. Срокът за осъществяване на предписанието на комисията е 31 август 2018 година

„ Хората в двете села Садовец и Ракита са обходени и предизвестени да бъдат в подготвеност за евакуация при усложняване на ситуацията. Надявам се да не се стигне до там, само че въпреки всичко през днешния ден имаме метеорологичните предизвестия жълт код, тъй че продължаваме да следим нещата с нараснало внимание. Взети са ограничения за преодоляване на обстановката. Наредени са чували с пясък, които да препятстват потока на водата. През нощта обходихме и други огромни язовири, с цел да се уверим, че няма заплаха за хората “, акцентира Мирослав Петров.

Пожарникарски екипи са отводнявали няколко къщи в Искър. Наводнени домове и икономически постройки има и в село Беглеж. Има подготвеност за привикване на Областния щаб по бедствия и повреди при потребност. „ Подготвям и заповед за подготвеност за въвеждане на проектите за деяние при наводняване за общините Плевен, Долни Дъбник и Червен бряг “, сподели още той.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР