Язовирите на територията на област Стара Загора са в добро

...
Язовирите на територията на област Стара Загора са в добро
Коментари Харесай

Язовирите на територията на област Стара Загора са в добро техническо състояние


Язовирите на територията на област Стара Загора са в положително техническо положение, като имат задоволително свободен размер, който да поеме вероятни дъждовни води пред сегашния летен сезон.

Това стана ясно по време на работна среща сред ръководителя на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) Петър Горновски, заместник-председателя на организацията ген. Кирил Войнов, основния секретар на организацията Николай Николов, основния контрольор към Главна дирекция „ Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях “ Весела Василева и регионалния шеф на Стара Загора Гергана Микова.

В хода на срещата стана ясно, че от началото на 2018 година инспекторите на ДАМТН са направили 117 инспекции на язовири, находящи се на територията на старозагорска област като 47 са били независими, а 72 са били взаимни с специалистите от Комисията за проучване на техническото и експлоатационно положение на язовирните стени и оборудванията към тях (КОТЕСЯС) към региона. Направените наставления са 106, огромен брой, от които са по техническата документи на водните обекти. Относно безвредната техническа употреба на язовирите, предписанията които най-често са срещани са за разчистване на водните и въздушните откоси на язовирните стени от храстовидна и дървесна растителност.

По време на полемиката управлението на Държавната организация показа признатите измененията в Закона за водите, касаещи категоризацията на язовирите по степен на евентуална заплаха, която ще се прави от комисиите, назначени със заповед на регионалните шефове. Акцентирано беше и върху опцията за прехвърлянето на общинските язовири към новото дружество „ Управление и стопанисване на язовири “, с която госпожа Микова да запознае кметовете от региона, които към този миг стопанисват водните обекти.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР