Язовир Студена преди близо месец. © Георги Кожухаров И за

...
Язовир Студена преди близо месец. © Георги Кожухаров И за
Коментари Харесай

Прокуратурата ще търси изгубената вода от язовир "Студена"

Язовир " Студена " преди близо месец.

© Георги Кожухаров И за институциите не е изцяло ясно по какъв начин сред октомври и ноември размерът на язовир " Студена " понижава с цели 2 млн. куб. м месечно - потребният размер при започване на октомври е над 6 млн. куб. м, а на ноември - напълно малко над 4 млн. куб. м. В началото на декември, откакто към този момент е въведен воден режим и не се подава вода за индустрията, още веднъж размерът понижава с 2 млн. куб. м.

Това е необичайно и внезапно понижаване на водата, както " Капитал " изясни предходната седмица. На въпрос къде изчезват тези 2 милиарда литра и за какво тази година има подобен проблем с язовира, единственият отговор на районното министерство към този момент е неналичието на задоволително дъждове. Това обаче е неубедително, защото и в предходни години е имало сходни количества превалявания, а и най-малкото прилежащият язовир " Пчелина ", единствено на 20 км от " Студена " и също по поречието на р. " Струма ", е цялостен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на брифинг на районния министър Петя Аврамова, нейния заместител Николай Нанков и кмета на община Перник Станислав Владимиров във вторник стана ясно, че способените органи ще кажат какви са съответните аргументи да се стигне до тази обстановка с понижения размер, като Нанков посочи, че в тази ситуация се има поради прокуратурата. През ноември окръжната и районната прокуратура в Перник започнаха инспекции.

Разбра се още, че графикът на водния режим ще се затегне. Вместо да се пуска два пъти дневно вода в Перник, ще има единствено от 16 до 22 часа, а в някои села вода ще има през ден, изясни Петя Аврамова. Над 100 хиляди души към този момент три седмици са наранени от режима на водата. По думите на районния министър настоящият режим предизвиква 14-15 нови повреди дневно и в избран часови диапазон съвсем не икономисва вода. Което е и една от причинита от тази мярка да няма съвсем никакъв резултат с изключение на дискомфорта на хората.

Водата се изпари, числата нямат логичност

По думите на районния министър предходната година септемврийските дъждове са напълнили язовира и по тази причина не се е стигнало до сходен проблем. " Тази година поради продължителното засушаване в региона на Перник просто резултатът от септемврийския приток не се получи. Затова и шефът на ВиК сдружението e уведомил, че би трябвало да се пристъпи към режим на водоподаване, с цел да се издържи до последващо снеготопене и дъждове ", сподели Аврамова.

Според данните за язовир " Студена " водата понижава по чудноват метод даже и след въвеждането на режима. Справка в графиците на Министерството на околната среда и водите демонстрира, че през август 2018 година наличният потребен размер е бил над 18 млн. куб. м, през септември - над 17 млн., а месец по-късно - над 15 млн. куб. м. Тази година през август размерът е 9.4 млн. куб. м, през септември - 7.8, а през октомври - малко над 6.

Според документите на страницата на Министерство на околната среда и водите към 6 ноември водата е 5.73 млн. куб. м., а на 19 ноември размерът е 4.76 млн. За 13 дни има понижаване от 1 млн. куб.м, като за ноември в началото допустимият размер за водоснабдяване за питейни и промишлени потребности е общо 1.46 млн. куб. м. Това значи, че спадът се случва надалеч по-рязко или пък данните не дават отговор на истината. Освен това годината не е била доста по-суха, като сателитни данни за преваляванията във водосбора на " Студена " от стратегия " Коперник " на Geo Polymorphic Cloud сочат, че ноември през последните пет години е имал сходно количество превалявания.

Не би трябвало да се пропуща и фактът, че съвсем всички останали язовири, в това число по поречието на р. Струма, са с естествени размери. Не е ясно за какво тъкмо този язовир е спорен. По думите на Аврамова и в други елементи на страната ВиК сдруженията имат усложнения поради по-нисък дебит на водоизточници. Реално обаче само в Перник се следи такова засушаване и надлежно непоколебим и нескончаем воден режим.

По време на брифинга тя изясни, че притокът на вода към язовира е доста по-нисък по отношение на оттока - 50 л/сек. против 350 л/сек. На 29 ноември след провеждането на експертен съвет някогашният регионален шеф Ирена Соколова съобщи, че притокът е 418 л/секунда, цитира mediapool.bg. Същото сочат и данни от Министерство на околната среда и водите, които " Капитал " получи посредством собствен източник. Няма рационално пояснение по какъв начин притокът е скочил до тези стойности на 29 ноември и за какво в този момент още веднъж е толкоз невисок макар последните превалявания.

Зам.-министърът Николай Нанков акцентира, че повода за внезапното понижаване на водата сигурно не е ремонтът на язовира и посочи, че дирекции в районното министерство също правят одит на язовира и водоползването.

Кога ще има ограничения

Миналият експертен съвет се организира на 29 ноември, само че тогава не е взето решение по какъв начин да се оправи ВиК - Перник, и страната с казуса. Вече 10 дни няма никаква опция, а размерът на язовира върви стремително надолу и рискът за популацията на община Перник се усилва. Регионалният министър Петя Аврамова не даде съответен период за взимане на решение за различния метод за водоснабдяване.

Причината от институциите да се бавят е, че към момента не знаят коя е най-бързата и удачна концепция, изясни министър Аврамова. Притеснението да не се объркат водните потоци е това, което възпира министерството да вземе решение, сподели тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР