Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има

...
Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има
Коментари Харесай

Язовир Пчелина е пред екокатастрофа!

„ Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има мазни петна, които се разнасят бързо. Засега умряла риба има напълно малко, само че в случай че продължи да се вливат в язовира всевъзможни артикули с неразбираем темперамент, в границите на 24 часа всичко завършва! Забележете мазните петна към рибата! Язовирът е 54000 декара, 54 млн. кубика вода, представете си какво количество гняз се е изсипала в язовира и Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник споделя, че всичко е наред “ – това написа през вчерашния ден във Facebook уредникът на Централната рибноопазваща организация в Перник Марио Антонов.
Когато през днешния ден го потърсихме за изявление, той таман пристигаше още веднъж на язовира и сподели, че има ужасно доста мъртва и бедстваща риба. Заяви, че първо ще си свърши работата и тогава ще реагира. Предстоеше му и среща със зам.-министър Красимир Живков. Няколко часа по-късно се свърза с Actualno.com и отговори на въпросите ни.  

От две седмици водата на язовира покафеня. Бяха подавани голям брой сигнали към " Басейнова дирекция ", към Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник. Не знам до каква степен обърнаха внимание, само че най-малко ние от Централната рибо-опазваща организация, която охранява непринудено чистотата на язовира, не видяхме никакви дейности. Към днешна дата има голям брой умряла и бедстваща риба на язовира. За това нещо имам фотоси и видео. На огромна част от хрилете на рибите излиза течност, наподобяваща автомасло. Общо взето обстановката е сериозна. Цялата тази екокатастрофа е обхванала двата бряга, не е целият язовир, само че вредите са за хиляди левове. Много рибари виждат какво се случва сега. Картинката е потресаваща.

А каква е площта, заета от мъртва и бедстваща риба?
Приблизително една трета. Най-големият бряг - от билото на параклиса съвсем до стената и така наречен околност " Хангарите " до залива Радибош. Това е някъде от порядъка на 10 км. Вътре има извънредно доста бедстваща риба.
Има ли институция, която да е идвала да огледа до момента?
В събота взаимно с ИАРА - Перник, отидоха и направиха замерване на водата. От Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури бях известен, че всичко е в норма. Днес, когато видях какво е ситуацията в язовира, незабавно се обадих в Регионална инспекция за опазване на околната среда. За N-ти път пуснахме сигнал. Отговорът беше, че в събота, когато са идвали, са открили занижено съществуване на О2 във водата. И аз ги попитах какво следва оттук-насетне, само че не получих безусловно никакъв съответен отговор.
Вие представител на доброволците ли сте?

Аз съм уредника на Централната рибо-опазваща организация. Това е едно Неправителствени организации с 15 000 членове в цялата страна. На доброволни начала охраняваме, зарибяваме и почистваме 11 държавни водоема. Един от тях е бент. Логош (Пчелина). Това нещо го вършим от 2016 година на доброволни начала. Помагаме на ИАРА. Язовирът беше измит, беше зарибен. Постигнахме връх. Тази година сме пуснали риба за  12-13 000 лв.. Минали години също сме зарибявали. Спряхме бракониерството. Общо взето съживихме това райско  кътче, а в един миг всички тези очаквания и целият този труд, който е безмерен с пари и каквото и да е, се обезсмисля, тъй като виждате какво се случва.
Държавата, съгласно вас, какво би трябвало да направи в този момент?
Да възвърне загубите, тъй като страната е отговорна за това, което се случи. В продължение на повече от 4 месеца всеки божи ден от река Струма, която се влива в язовира, изтекоха всевъзможни гадости. Сигнализирахме под дърво и камък. Регионална инспекция за опазване на околната среда правеше някакви замервания и всичко беше " в норма ", всичко беше „ прелестно “. Общо взето ние реагирахме, държавните институции нехаеха. И това си беше една бомба със закъснител. Ако ги попитате, ще ви кажат, че повода е цъфтежа на водораслите. Да, обаче тези водорасли ги имаше и предходната, и по-миналата, и още по-миналата година. Нямаше го този проблем. Преди две седмици водата беше с ръждиво-кафяв цвят. Беше някаква ужасна гняз. Сега водата към този момент се е избистрила, само че липсва кислородът и е извънредно.

Имахте планувана среща през днешния ден със зам.министъра на околната среда и водите, какво стана?
Току-що се видях със зам.-министър Живков и с една дама, която дава отговор за водите. На срещата участва и представител на ДАНС, който не взе никакво отношение. Аз им демонстрирах фотоси и видеоклипове. Това, което ми направи доста положително усещане е, че съгласно тях фактически има замърсяване, а не е от цъфтежа на водораслите, както се опитваха да го показват от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Разбрахме се да им пусна един мейл с цялата налична информация. Смятам, че би трябвало да се работи малко по малко. Първо, да се откри кой е замърсителят, да се спре вкарването на токсини в язовира. Следващата крачка е страната да финансира едно ново зарибяване, тъй като тя е отговорна за протичащата се екокатастрофа, която не се знае в какъв размер ще се разрасне.
А какви са догатките за източника на замърсяването?
Изключително доста предприятия има в Перник, които си хвърлят всичките гадости в реката, в това число в този момент, в случай че дойдете в Перник, ще видите, че на моменти реката тече черна, кафява, бяла. Това се влива месеци наред и в един миг просто нещата ескалират.
След толкоз доста труд, който сте положили, евентуално този проблем го приемате и персонално?
Не единствено персонално. Тръпки ме побиват мен и още 23 момчета, които имаме принос за чистотата на  този язовир. С персонални средства, с извънредно доста труд, безчет нощи сме изкарали на язовира, тъй като той беше извънредно доста мародерстван от бракониери. Това е един всекидневен труд в продължение на три години. Ние не сме спирали, редуваме се на смени. Правим всевъзможни гимнастики единствено и единствено да се случат нещата. И те взеха, че се случиха. Казвахме, че оттук-насетне единствено ще надграждаме - напред и нагоре. И това нещо просто ни пристигна като гръм от ясно небе. Затова споделям, че направеното от нас не се мери с пари. Сега ще ми е извънредно мъчно просто да се изправя пред всички момчета и да им кажа: " Продължаваме напред ". 
Как бихте могли да продължите, те са ви върнали в първи клас!?
Това е най-точното определение. Това за нас беше идея. Събраха се 12 000 лв. от хора, които дадоха по 2, 5, 10, 20 лв.. Индикациите бяха, че през 2020 година ще можем да се оправим, а ние събрахме пари и свършихме толкоз доста работа за малко време. Хората се сплотиха към нашата концепция, тъй като видяха, че това не е от ден до пладне, а е нещо, което е с непрекъснат темперамент. Ние фактически бяхме решили да докараме нещата до дъно. Сизпълнителния шеф на ИАРА се срещнах няколко пъти и едно момче от ЦРОО е към този момент служителна Изпълнителната организация. Канализирахме мрежарския лов на риба. Ходихме в Народното събрание, тъй като организацията е огромна - 15 000 души от цялата страна. Общо взето сме доброволци с концепцията да вървим напред. Сега, единственият метод да се поправят нещата, е страната да си понесе загубите. Ние няма по какъв начин още веднъж да събираме пари от хората. Те ще са обезверени. Държавата би трябвало да ги вкара в язовира под формата на зарибителен материал, с цел да може отново да стартираме отнякъде. Ние не считаме да се отхвърляме, въпреки че толкоз доста труд отиде по дяволите.
Но и водата би трябвало да се очисти, това по какъв начин би могло да стане?
Вижте, язовир Лобош не е от най-чистите язовири, тъй като през годините има доста гадости, които са утаени на дъното. Има един Водноелектрическа централа най-после на язовира и той в границите на три години малко поизчисти водата. Но река Струма, с притока, който има, завърта всяка година размера на водата три пъти. Това са 54 млн. кубика. Тоест, по груба сметка в язовира ще влезе към 150 млн. кубика вода. Тя ще даде един " рефреш " (освежаване). Но от цялото количество в язовира, по груби сметки към 10-15% от рибата е наранена. Ние това виждаме. Язовирът ще се почисти, въпрос на малко време е. Междувременно, река Струма от преливника до село Жабляно - 10 км, е изцяло унищожена. Там екокатастрофата е тотална! Тази мръсна вода от язовира прелива, а реката е 10 метра необятна, половин метър дълбока, рибите няма къде да се спасят. Там всичко е изтребено до крайник. Реката е мъртва.
Има ли заплаха да се случи същото и с язовира?
Божа работа е. Ще забележим какво ще стане.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР