Язовир Кърджали е на косъм от преливане. Тази сутрин нивото

...
Язовир Кърджали е на косъм от преливане. Тази сутрин нивото
Коментари Харесай

Язовир Кърджали пред преливане

Язовир Кърджали е на косъм от преливане. Тази заран равнището доближи едвам на няколко сантиметра от ръба. Властите твърдят, че няма заплаха за хората.

Язовирът държи най-високото си равнище за последните две години. Водата непрекъснато се повишава, описват локалните. Хората, които имат постройки около водоема, строят високи огради.

Водите към този момент са нанесли и първите вреди. Паркингът за коли около туристическите корабчета в село Енчец е изцяло потънал.

„ Наблюдаваме, всеки ден местим кораба и заведенията, с цел да може по този начин да се качат клиенти, защото има много огромно размразяване на снегове – целият паркинг гледаме е високомерен от водата, съвсем целият паркинг, половината е под вода”, съобщи Калоян Георгиев,служител туристическо корабче.

Хората от Кърджали обикалят и следят язовира непрекъснато. Казват, че са виждали надалеч по-високи равнища на реката.

Според регионалния шеф на Кърджали няма заплаха за хората по поречието на река Арда.

„ Не бива хората да се тормозят даже и да се включат преливниците, имайте поради, че язовирът е планиран по този начин, че през тези преливници да може да изтече по този начин наречената висока приливна вълна един път на 10 000 години”, сподели Никола Чанев,областен шеф на Кърджали.

През преливниците могат да се пускат до 4000 кубични метра вода в секунда.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР