Язовир Бели Искър ще е транзитно място за водата за

...
Язовир Бели Искър ще е транзитно място за водата за
Коментари Харесай

Уикенд новини: Вода за Перник през София, нови боклуци от Италия, но и риск за бизнеса с отпадъци

Язовир Бели Искър ще е директно място за водата за Перник

© Юлия Лазарова Новини сред вода и отпадъци. В тази орбита се движиха държавните органи през уикенда. Най-сетне беше оповестено някакво различно решение за приток на вода към Перник. Прокурори пък интензивно " откриваха " отпадъци от Италия на пристанища в Бургас и Варна. Активността идва тъкмо преди избор на съмнение към кабинета навръх екотематика.

В неделя Борисов се срещна с Кристалина Георгиева за първи път откакто тя оглави МВФ и разгласи, че България напредва в процедурата по влизане в чакалнята за еврозоната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В света фокусът в края на уикенда беше върху конференция в Берлин, на която ангажираните страни ще опитат да намерят път към решение на спора в Либия.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
По-важните вести от почивните дни в три фрази

Вода за Перник ще идва от Белмекен през София

Перник няма да остане без вода, а след 45 дни отчасти ще се подават количества към града от язовира " Белмекен " през язовира " Бели Искър ". За задачата ще бъде издигнат нов тръбопровод през Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина и с 25 млн. лева от бюджета, реши държавното управление в събота. Икономическият министър твърди, че до седмица ще е ясно и дали " Стомана " и " Топлофикация " ще могат да употребяват различен източник наоколо, а министър председателят Борисов разгласи, че ще се работи и по авариен вид за София - от " Огняново ". Управляващите декларират, че София ще е единствено пренос и няма да пострада от интервенцията.

Проверки в Топлоелектрическа централа " Бобов дол "

Една от инсталациите на топлоцентралата в Бобов дол ще бъде спряна, тъй като работи без всички нужни разрешителни , заяви новият екоминистър Емил Димитров след ревизия на място, само че от сдружението са оспорили констатацията. Министърът съобщи, че в ТЕЦ-а не са горени рискови боклуци и не е имало замърсяване на въздуха. В петък прокуратурата влезе на инспекция в централата, обвързвана с Христо Ковачки, с цел да ревизира евентуално горене на боклуци.

Премиерът успокои бизнеса с облекла втора употреба, само че не и останалите рециклиращи фабрики

Премиерът Бойко Борисов първо разпореди мораториум върху вноса на отпадък , само че в събота, откакто е получил писмо от вносителите на облекла втора употреба, ги успокои, че няма да забрани бизнеса им. Рискът обаче остава за доста други фабрики, които употребяват боклуци за първични материали - като металургичните и стъкларските фабрики . Проблем с импорт на отпадъци и горенето им има, само че той е в контрола, а не в профилираното преработване.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Меркел събра международни водачи, с цел да търсят решение за Либия


[Reuters]
Основният проблем, който би трябвало да позволи берлинската конференция, е да реализира единодушие от ислямистките въоръжени милиции, които управляват държавното управление в Триполи, прието от интернационалната общественост, да се разоръжат и да предадат оръжията си. Затова срещата ще бъде сполучлива единствено в случай че реализира тази цел и успее да убеди представителите на тези милиции,включително премиера Файез ас Сарадж, да одобряват една интернационална ревизия, която да управлява подобен развой в идващите седмици и месеци. Това ще докара до разрешаването на тази революция, която продължава повече от осем години.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Българска социалистическа партия против кабинета " Борисов "

Българска социалистическа партия ще внесе в Народното събрание настояването за избор на съмнение към държавното управление на Бойко Борисов в понеделник. Искането на оставка е за неуспеха на политиката на държавното управление в областта на околната среда и водите. Според правилника на Народното събрание дебатът по вота може да бъде плануван не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни след внасянето на предлагането, а гласуването на оставката на държавното управление се организира не по-рано от 24 часа пред приключването на разискванията. Вотът на съмнение е сполучлив, в случай че получи поддръжката на повече от половината (121) от всички народни представители. След съвещания на Българска социалистическа партия с опозиционните политически сили в Народното събрание от Движение за права и свободи обявиха, че ще поддържат вота. Депутатите от " Воля " следва да вземат решение, а осемте самостоятелни депутати, шест от които са от " Атака ", не се отзоваха на поканата на социалистите. Ако вотът на съмнение не успее, ново искане за оставка на държавното управление може да бъде импортирано още веднъж след 6 месеца.

В сряда Съветът за електронни медии ще избере шеф на БНР

В понеделник стартира състезанието за общоприет шеф на БНР. В два поредни дни на 20 и 21 януари Съветът за електронни медии ще изслуша обществено концепциите за развиването на публичното радио и превъзмогването на рецесията в медията от позволените до събеседване шестима претенденти. Това са: Антон Митов, Александър Велев, Митко Димитров, Андон Балтаков, Жени Гаджалова, Даниела Манолова. От състезанието отпада Валерий Тодоров. Процедурата по желание на шеф е значима, тъй като от него ще зависи публичното радио да остане естрада за разнообразни гласове и сериозна публицистика или ще бъде изпълнена следващата поръчка за преодоляването и на БНР, както това стана с Българска национална телевизия.

Промените в климата ще са във фокуса на Световния стопански конгрес в Давос

Тази година главната тематика на събитието е " Заинтересовани страни за резистентен и обединен свят ". Основните проблеми, които ще бъдат разисквани на форума, са обвързваните с измененията в климата опасности, потребността от незабавни ограничения във връзка с тях, защото " те засягат всеки аспект от човешкия живот ", както и правила на политиките в региона на околната среда. В Давос ще се съберат повече от 3 хиляди представители от обществения бранш, бизнеса и научните среди. Сред гостите, които ще изнесат речи на събитието, са немският канцлер Ангела Меркел, американският президент Доналд Тръмп, който се завръща на форума, откакто предходната година анулира присъединяване си, климатичната активистка Грета Тунберг и новоизбраният ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Започва процесът за импийчмънт на Тръмп

Контролираната от демократите Камара на представителите на американския Конгрес съобщи двете учредения за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в Сената, където на 21 януари ще стартира правосъдният развой за възможното му събаряне от служба. Миналия месец Камарата на представителите гласоподава за импийчмънт на президента поради корист с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Обвинението е, че Тръмп е употребявал поста си, с цел да окаже напън върху Украйна да проверява демократа Джо Байдън, който е негов евентуален противник на президентските избори през ноември.

РАЗМЕСТВАНЕ НА СЕДМИЦАТА

Бернар Арно измести Джеф Безос от първото място в класацията за най-богатите на Forbes

През седмицата Безос беше на посещаване в Индия

[Reuters]
Състоянието на досегашния водач Безос се срина със 760 млн. $ до 115.6 милиарда $, откакто акциите на Amazon поевтиняха с 0.7%. Рокадата пристигна и с помощта на скока в акциите на LVMH от 0.7% в петък, което донесе на Арно 1.9 милиарда $. Към момента неговото благосъстояние се пресмята на 116.5 милиарда $, демонстрира информация в класацията. Само преди четири месеца французинът имаше 102 милиарда $. " Ако ни сравнявате с Microsoft, сме дребни ", разяснява преди време Арно пред Forbes. Но добави: " Това е единствено началото ". Днес той към този момент е по-богат от Бил Гейтс със 7 милиарда $, който остава третият най-богат човек в света зад Арно и Безос. Гейтс би бил по-богат от двамата мъже, в случай че през целия си живот не беше дал за щедрост 35.8 милиарда.

Конгломератът LVMH е притежател на първокласни марки като Louis Vuitton и Dom Perignon. През предходната 2019 година натрупа 82 милиарда $ пазарна стойност. Гигантът неотдавна насочи оферта от 16.2 милиарда $ за придобиването на емблематичната бижутерска марка Tiffany & Co. Акционерите на веригата следва да гласоподават договорката на 4 февруари. Арно стана третият най-богат милиардер през предишния юни. Любопитното е, че това не е първият път, в който той съумява да измести Джеф Безос от водачеството по благосъстояние. През декември още веднъж оглави класацията за малко. Разликата сред двамата е дребна и е евентуално още веднъж да бъде стопена.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

От пролетта Мегън и Хари към този момент няма да се титулуват като " кралско височество "

Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване

Принц Хари и Меган Маркъл повече няма да употребяват купата " кралско височество ", разгласи Бъкингам в събота вечерта. Двойката към този момент няма да бъде представител на кралицата и няма да получава финансиране за кралските си отговорности. Херцозите на Съсекс са оповестили, че ще възстановят сумата от 2.4 млн. лири, изхарчена за реновирането на резиденцията Фрогмор Котидж, която ще остане техен дом във Англия. Новият статус на Хари и Меган ще влезе в действие през пролетта, прецизират от Бъкингамския замък.

По-рано този месец Меган и Хари изненадващо оповестиха, че желаят да се дистанцират от кралското семейство и да реализират финансова самостоятелност. Те показаха предпочитание да разпределят времето си сред Англия и Северна Америка. BBC разяснява, че след изказването на Бъкингам някои въпроси към момента остават без отговор. Например в коя страна Меган и Хари ще заплащат налози и дали американската актриса към момента желае да получи английско поданство, което би я задължило да прекарва избрана част от годината на Острова.

OUT_OF_OFFICE

Класическа музика
20.01

Софийската филхармония провежда концерт, озаглавен " Вечер с музиката на Моцарт ". Програмата включва квинтет за кларинет и струнен квартет, квартет за флейта и струнни, както и Андре Жоливе - сонатина за флейта и кларинет. Солисти на концерта ще бъдат Мила Цанкова - флейта, Мартин Илиев - кларинет, Наталия Тодорова - цигулка, Елена Ганова - цигулка, Ани Цветкова - виола, Христо Иванов - виолончело.
В зала " България ", от 19 ч., билети: 12 лева

Поп просвета
21.01

Ratio взаимно с Националния природонаучен музей към Българска академия на науките провеждат особено събитие, отдадено на динозаврите. В рамките на вечерта те ще се опитат да отговорят на въпроси като: до каква степен действителна е визията ни за динозаврите, построена от книги и филми, по кое време и по какъв начин някои от тях са се трансформирали в колоси и какво в действителност е довело до изгубването. Лектор ще бъде младият палеонтолог Владимир Николов, а по време на събитието ще бъде показана и книгата " Възход и проваляне на динозаврите " на Стив Брусати.
В City Stage, от 19 ч.

Музика Live
21.01.

Бар " Петък " провежда акустичен концерт на Миленита. Феновете на певицата следва да чуят някои от най-популярните й части, към този момент трансформирали се в шлагери, както и най-новите й песни като " Брак ". Приятна изненада е, че входът е свободен.
В бар " Петък ", от 20 ч.

Кино
22.01

Предстои предпремиерата на кино лентата по едноименния разказ на Захари Карабашлиев " 18% сиво ". Лентата е интернационална копродукция сред България, Англия, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия, Унгария. Режисьор на плана е Виктор Чучков-син.
В Cine Grand Park Centre, от 19.30 ч.

Eco alert
23.01

Втората прожекция от поредицата " Киноточка " е на документалния филм " Океан от пластмаса ", селектиран за събитието от каталога на American Film Showcase. Филмът е от 2017 година, основан от група обществени бизнесмени, учени, природозащитници и публицисти, които изследват положението на международния океан и разкриват тревожни наблюдения. Заснемат се световните резултати от замърсяването и се търсят работещи технологии и новаторски решения. Във кино лентата се приказва и за това какво може всеки от нас да направи, с цел да имаме по-чист океан.
В някогашния цех " Витоша ", на 3 етаж, от 19.30 ч., вход свободен
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР