Язовир Бебреш, от който черпи вода Ботевград, се ползва само

...
Язовир Бебреш, от който черпи вода Ботевград, се ползва само
Коментари Харесай

Държавата: ВЕЦ-ът на Златев не е източвал водата на Ботевград

Язовир " Бебреш ", от който черпи вода Ботевград, се употребява единствено за потребностите на популацията и не се източва от хидроцентралата на компанията на Васил Златев, татко на досегашния началник на " Лукойл " Валентин Златев. Това е открила осъществена инспекция от държавното сдружение " Напоителни системи " по разпореждане на премиера Бойко Борисов, оповестиха в петък от институцията.

До инспекцията се стигна, откакто кметът на Ботевград Иван Гавалюгов сигнализира, че Ботевград също е застрашен от воден режим, защото в язовир " Бебреш " има вода за питейно-битово водоснабдяване за още единствено към 6 седмици. Причините били амортизираната ВиК инфраструктура на " Напоителни системи " и на тази, която е общинска благосъстоятелност, стопанисвана от държавното " ВиК-София ", както и работата на дребната водноелектрическа централа " Бебреш ", която черпи повече от позволените й количества от бент. " Бебреш ".

Проверката на " Напоителни системи " обаче открила, че от края на септември 2018 година дребната хидроцентрала на Златев действително не работи и водоемът не е източван от нея.

Проверени са били и цялата тръбопроводна мрежа и уреди на язовира, чрез които се водоснабдява популацията на община Ботевград.  Установено е било спиране и затапване на водопровод наоколо до бензиностанция преди Правец в посока Варна.

Откритото тръбно отклоняване със спирателен кран все още на инспекцията не е подавало вода. Видно е, че от него от дълго време не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен, се споделя още в известието на " Напоителни системи ". По данни на сдружението от 2012 година по това отклоняване не се подава вода за промишлени потребности. Не е открито и съществуване на " байпасни връзки за нерегламентирано подаване на вода за територията на община Правец ". Проверката посочила, че вода се подава единствено за потребностите на популацията и няма нерегламентирано приключване от основния водопровод.

Въпреки това било решено да се запуши основният водопровод незабавно след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да  няма подозрения в популацията за нерегламентирано прилагане на вода. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР