Яйцата в Сливен шоково поскъпнаха с 50 процента през последните

...
Яйцата в Сливен шоково поскъпнаха с 50 процента през последните
Коментари Харесай

Яйцата в Сливен поскъпнаха от 19 на 30 стотинки

Яйцата в Сливен шоково нарастнаха с 50 % през последните няколко дни. В някои магазини най-малкият размер, неопаковани яйца, към този момент костват по 30, вместо по 19 стотинки за броя, както беше до момента. Драстичното нарастване е поради нарасналите цени на едро, на които яйцата идват в магазинната мрежа – оповестиха търговци на дребно.

„Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените“ – обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, се продава за близо 2 лв.. Толкова костват два или три хляба от най-масово продаваните в комерсиалната мрежа.

На едро яйцата нарастнаха с над 18 % или 4 стотинки на численост през последната седмица на октомври. Прогнозите тогава бяха, че тази смяна ще се отрази незабавно на пазара на дребно.

Междувременно в Сливенска и Ямболска област не престават дейностите за очистване на огнищата от инфлуенца по птиците. В петък и събота бяха конфискувани общо към 1600 домашни птици от всички домове в сливенското с.Глушник. Те подлежат на наложително хуманно унищожени. Мерките се постановиха, защото в частен двор бе установено първично огнище на инфленца по кокошки, токачки и гълъби. Полицията осуети опит да бъдат изнесени от Глушник 60 петли, макар безапелационната възбрана за предвижване на пернати от зоната на огнището. Продължава дезинфекцията в региона. Значително по-тежки са материалните загуби в Ямболска област. В две обитаеми места, в две ферми, над 70 хиляди птици подлежат на заличаване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР