Яйца от кокошки, заразени с птичи грип, не са опасни

...
Яйца от кокошки, заразени с птичи грип, не са опасни
Коментари Харесай

Експерт: Яйцата от болни от птичи грип кокошки не са опасни

Яйца от кокошки, инфектирани с птичи грип, не са рискови за консумация, безапелационни са от Българска организация за сигурност на храните. Това съобщи доктор Александрина Борисова пред БНР.

Цялата комерсиална мрежа се ревизира от БАБХ за яйца от болните кокошки от фермата в Генерал Тошево. Яйцата от тази плантация ще бъдат изтеглени от пазара, само че заплаха за хората няма, увери той.

"Яйцата не са рискови за консумация. Това не е като с рецесията с фипронила - хората да имат терзания по отношение на това, че ще се заразят с инфлуенца. Въпреки това ние сме подхванали ограничения във връзка с евакуиране от пазара на осъществените яйца предвид на вероятно попречване и разпространение на вируса, който би бил рисков за животните, които са възприемчиви за него ", изясни доктор Борисова.

Не е ясно все още какви количества яйца са достигнали до комерсиалната мрежа. Припомняме, при започване на седмицата от БАБХ откриха огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал Тошево. Ветеринарите са открили високопатогенна инфлуенца вид H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР