Явор Гечев е ръководител на отдел Комуникации на фондация Четири

...
Явор Гечев е ръководител на отдел Комуникации на фондация Четири
Коментари Харесай

Искаме децата ни да виждат как умират животни по време на представления ли?

Явор Гечев е началник на отдел " Комуникации " на фондация " Четири лапи ".

Петък, 9 август, малко след 12 ч. По време на зрелище във варненския делфинариум умира родено доскоро повече от седмица делфинче, пред погледа на посесителите. Представлението е прекъснато, посетителите в кафенето, от което се открива подводна панорама към басейна и се вижда мъртвото делфинче, са помолени да изоставен, а на страницата на делфинариума във " Facebook " се появява известие, че идващите две представления – в 15 и 17,30 ч. няма да се състоят, заради " довършителни работи по профилактиката на системи ". Според гости, делфинчето е взело участие в представлението дружно с майка си.

Това не е първият случай на мъртво делфинче в единствения сходен атракцион у нас – за последните 5 години по публични данни те са 5 – по едно всяка година, съгласно информация, оповестена от " Дневник ". Високата смъртност на отглеждани в плен делфини не е неповторимо единствено за варненския делфинариум събитие. Според оповестено по-рано през годината проучване на Института за благосъстоияние на животните (Animal Welfare Institute) и интернационалната неправителствена организация World Animal Protection, без значение от грижите, които се поставят,

48% от родените в плен бутилконоси делфини не оцеляват през първата година след раждането си,

което е два до три пъти по-висока смъртност, в сравнение с в дивата природа. При възрастните делфини от този тип ситуацията не е по-различно – по-малко от 10% от родените в плен доживяват до десетата си година, спрямо 60% в дивата природа, и една под 1% доживяват до 30-годишна възраст, съпоставено с 22% при делфините, живеещи в морето.

Благосъстоянието на делфините, отглеждани в плен, е тематика на редица проучвания през последните две десетилетия. Резултатите са безапелационни – тези извънредно интелигентни създания се усещат като в затвор в дребните басейни на делфинариумите. Площта, която даже най-хубавите аквариуми и делфинариуми могат да обезпечат на един делфин, не надвишава 0.0001% от тази, която той би обитавал в дивата природа. Сред другите проблеми при развъждането в плен на всички китоподобни е невъзможността да се обезпечи среда, в която те да могат да демонстрират естественото си държание на дейни хищници – като се стартира от качеството на водата, която би трябвало да се пречиства и обработва с химикали, с цел да се реши казусът с изпражненията на животните, мине се през неналичието на достъп до естествена слънчева светлина в тези атракциони, които нямат външни басейни (какъвто е варненският делфинариум) и се стигне до невъзможността те да бъдат разделяни в разнообразни групи съгласно поносимоста си едни към други и да построяват обществените йерархии, взаимоотношения и способи на другарство, които съществуват в дивата природа. Но има и един още по-сериозен проблем, който ние, хората, по-трудно осъзнаваме – делфините имат извънредно изострен слух, а за насочване и другарство употребяват ехолокация посредством своя биосонар. Затварянето на едно толкоз сензитивно създание в тясно пространство с висока звучност както под водата, по този начин и над повърхността, е

все едно човек да би трябвало да прекара целия си живот сред платната на натоварена автомагистрала

или в шумна дискотека.

И до момента в който проучванията за природата на делфините и неоспоримите доказателства за напрежението, на който са подложени при развъждане в плен, водят до от ден на ден забрани за потреблението на китоподобни и тюлени във всевъзможен тип представления по света, то у нас наклонността е тъкмо противоположната. Приетият през 2008 година Закон за отбрана на животните забрани потреблението на диви животни в циркове, вариетета и увеселителни заведения, само че кой знае за какво остави изключение за делфинариумите. Нещо повече, също заради незнайни аргументи, няма никакви условия, на които един делфинариум би трябвало да дава отговор.

Но това напълно не е всичко: при започване на юли трима народни представители от ГЕРБ (Лъчезар Иванов, Нели Петрова и Владимир Вълев, инцидентно или напълно не, вторите двама определени от листата на партията във Варна) тихомълком внесоха предложение да отпадне възбраната за потребление на представители на семейство Ушати тюлени (Патагонски морски лъв и Калифорнийски морски лъв) в представления в делфинариуми и тюленариуми. Самият метод, по който това предложение беше импортирано, е задоволително абсурден и

отдалеко мирише на отявлен лобизъм в интерес на варненския делфинариум –

вместо да мине като обособен законопроект за изменение на Закона за отбрана на животните, текстът е импортиран като предложение за изменение на към този момент импортирания от госпожа Десислава Атанасова Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската активност, придобил известност като " Поправката с намордниците ", като посредством преходните и заключителните разпореждания се променя Закона за отбрана на животните. Без никаква връзка с текстовете, касаещи домашните кучета от предлагането на Десислава Атанасова, без нито ред претекстове, без нито ред експертно мнение.

Този широкопрактикуван " трик " на смяна на един закон посредством " притискане " сред първо и второ четене на текст към преходните и заключителни разпореждания на различен закон, на процедура значи, че се заобикаля мнение на отрасловото Министерство на околната среда и водите (което едва ли би дало зелена светлина за сходна промяна), публично разискване, както и разискване в самата Комисия по земеделие в Народното събрание. И с цел да не останат безусловно никакви подозрения кого тъкмо обслужва една такава корекция в законодателството, ето ви и още една вест:

още преди повече от две години от варненския делфинариум са внесли два морски лъва,

които, до момента в който се изчакват законовите промени, се употребяват единствено за фотоси с посетителите. Животните се отглеждат в единия от двата басейна, който по предопределение би трябвало да се употребява за отмора на делфините. Сега към този момент не буди удивление за какво умрялото в петък делфинче е взело участие в шоуто пред аудитория – просто няма къде другаде да бъдат отглеждани то и майка му.

А с цел да няма подозрения и до каква степен грижите за животните в делфинариума са съответни, задоволително е да се напомни, че с изключение на делфинчета там умират и тюленчета – следствие на " Дневник " от предходната година оповести гибелта на двумесечно тюленче, което се удавило, тъй като помпа на инсталацията за филтриране на водата, на която не била сложена решетка, засмукала муцунката му.

И защото главният претекст на всеки бранител на атракциони като варненския делфинариум е, че другояче децата на България няма къде да видят такива животни, въпросът който аз си задавам е: дали желаеме децата ни да виждат по какъв начин умират животни по време на представления и какво ще научат от това?
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР