Явор Гечев е ръководител на отдел Комуникации на фондация Четири

Явор Гечев е ръководител на отдел Комуникации на фондация Четири ...

Искаме децата ни да виждат как умират животни по време на представления ли?.Явор Гечев е ръководител на отдел "Комуникации" на фондация "Четири лапи".

Петък, 9 август, малко след 12 ч. По време на представление във варненския делфинариум умира родено преди малко повече от седмица делфинче, пред погледа на посесителите. Представлението е прекратено, посетителите в кафенето, от което се открива подводна гледка към басейна и се вижда мъртвото делфинче, са помолени да напуснат, а на страницата на делфинариума във "Фейсбук" се появява съобщение, че следващите две представления – в 15 и 17,30 ч. няма да се състоят, поради "довършителни работи по профилактиката на системи". Според посетители, делфинчето е участвало в представлението заедно с майка си.

Това не е първият случай на мъртво делфинче в единствения подобен атракцион у нас – за последните 5 години по официални данни те са 5 – по едно всяка година, според информация, публикувана от "Дневник". Високата смъртност на отглеждани в плен делфини не е уникално само за варненския делфинариум явление. Според публикувано по-рано през годината изследване на Института за благосъстоияние на животните (Animal Welfare Institute) и международната неправителствена организация World Animal Protection, независимо от грижите, които се полагат,

48% от родените в плен бутилконоси делфини не оцеляват през първата година след раждането си,

което е два до три пъти по-висока смъртност, отколкото в дивата природа. При възрастните делфини от този вид положението не е по-различно – по-малко от 10% от родените в плен доживяват до десетата си година, в сравнение с 60% в дивата природа, и една под 1% доживяват до 30-годишна възраст, сравнено с 22% при делфините, живеещи в морето.

Благосъстоянието на делфините, отглеждани в плен, е тема на редица изследвания през последните две десетилетия. Резултатите са категорични – тези изключително интелигентни създания се чувстват като в затвор в малките басейни на делфинариумите. Площта, която дори най-добрите аквариуми и делфинариуми могат да осигурят на един делфин, не надвишава 0.0001% от тази, която той би обитавал в дивата природа. Сред другите проблеми при отглеждането в плен на всички китоподобни е невъзможността да се осигури среда, в която те да могат да проявяват естественото си поведение на активни хищници – като се започне от качеството на водата, която трябва да се пречиства и обработва с химикали, за да се реши проблемът с изпражненията на животните, мине се през липсата на достъп до естествена слънчева светлина в онези атракциони, които нямат външни басейни (какъвто е варненският делфинариум) и се стигне до невъзможността те да бъдат разделяни в различни групи според поносимоста си едни към други и да изграждат социалните йерархии, взаимоотношения и начини на общуване, които съществуват в дивата природа. Но има и един още по-сериозен проблем, който ние, хората, по-трудно осъзнаваме – делфините имат изключително остър слух, а за ориентиране и общуване използват ехолокация чрез своя биосонар. Затварянето на едно толкова чувствително същество в тясно пространство с висока акустика както под водата, така и над повърхността, е

все едно човек да трябва да прекара целия си живот между платната на натоварена магистрала

или в шумна дискотека.

И докато изследванията за природата на делфините и неоспоримите доказателства за стреса, на който са подложени при отглеждане в плен, водят до все повече забрани за използването на китоподобни и тюлени във всякакъв вид представления по света, то у нас тенденцията е точно обратната. Приетият през 2008 г. Закон за защита на животните забрани използването на диви животни в циркове, вариетета и увеселителни заведения, но кой знае защо остави изключение за делфинариумите. Нещо повече, също поради незнайни причини, няма никакви изисквания, на които един делфинариум трябва да отговаря.

Но това съвсем не е всичко: в началото на юли трима народни представители от ГЕРБ (Лъчезар Иванов, Нели Петрова и Владимир Вълев, случайно или съвсем не, вторите двама избрани от листата на партията във Варна) тихомълком внесоха предложение да отпадне забраната за използване на представители на семейство Ушати тюлени (Патагонски морски лъв и Калифорнийски морски лъв) в представления в делфинариуми и тюленариуми. Самият начин, по който това предложение беше внесено, е достатъчно скандален и

отдалеч мирише на неприкрит лобизъм в полза на варненския делфинариум –

вместо да мине като отделен законопроект за изменение на Закона за защита на животните, текстът е внесен като предложение за изменение на вече внесения от г-жа Десислава Атанасова Законопроект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, придобил популярност като "Поправката с намордниците", като чрез преходните и заключителните разпоредби се изменя Закона за защита на животните. Без никаква връзка с текстовете, касаещи домашните кучета от предложението на Десислава Атанасова, без нито ред мотиви, без нито ред експертно становище.

Този широкопрактикуван "трик" на промяна на един закон чрез "прилепяне" между първо и второ четене на текст към преходните и заключителни разпоредби на друг закон, на практика означава, че се избягва становище на ресорното Министерство на околната среда и водите (което надали би дало зелена светлина за подобна промяна), обществено обсъждане, както и обсъждане в самата Комисия по земеделие в Народното събрание. И за да не останат абсолютно никакви съмнения кого точно обслужва една такава поправка в законодателството, ето ви и още една новина:

още преди повече от две години от варненския делфинариум са внесли два морски лъва,

които, докато се изчакват законовите промени, се ползват само за снимки с посетителите. Животните се отглеждат в единия от двата басейна, който по предназначение би трябвало да се ползва за почивка на делфините. Сега вече не буди учудване защо починалото в петък делфинче е участвало в шоуто пред публика – просто няма къде другаде да бъдат отглеждани то и майка му.

А за да няма съмнения и доколко грижите за животните в делфинариума са адекватни, достатъчно е да се припомни, че освен делфинчета там умират и тюленчета – разследване на "Дневник" от миналата година оповести смъртта на двумесечно тюленче, което се удавило, защото помпа на инсталацията за пречистване на водата, на която не била поставена решетка, засмукала муцунката му.

И тъй като основният мотив на всеки защитник на атракциони като варненския делфинариум е, че иначе децата на България няма къде да видят такива животни, въпросът който аз си задавам е: дали искаме децата ни да виждат как умират животни по време на представления и какво ще научат от това?

Източник: dnevnik.bg