Явно се видя, че политическите опорки за всевластието на главния

...
Явно се видя, че политическите опорки за всевластието на главния
Коментари Харесай

Иван Гешев за днешното произнасяне на КС: Видя се, че политическите опорки за всевластието на главния прокурор са лъжи

Явно се видя, че политическите опорки за всевластието на основния прокурор са неистини. Това разяснява за Агенция " Фокус " основният прокурор Иван Гешев на въпрос за  днешното изговаряне на Конституционен съд, с което се отклони настояването на Министерския съвет за наложително пояснение на член 126, алинея 2 в частта " контрол за правда “ по отношение на член 127 от Конституцията на Република България. Освен това позволи за разглеждане всъщност настояването на Министерския съвет за определяне на противоконституционност на член 145, алинея 1, т. 3 в частта по отношение на думите " и дейности “ и " и проверки “ и т. 6 в частта по отношение на думите " или друго престъпление “ от Закона за правосъдната власт. 

" Естествено, че съм задоволен. Аз и сътрудниците ми нееднократно обяснихме с правни причини, за какво настояването на Министерски съвет в първата му част не би могло да бъде позволено за наложително пояснение ", разясни той.

" Самият факт, че Конституционен съд се е произнесъл с 9 от 10 гласа " за “ отклонение на настояването на Министерски съвет, идва да покаже, че мненията за моите пълномощия са единствено и само с политически темперамент. Такива мнения целят да петнят правосъдната власт, по този начин се стига до уронване на правилата на правовата страна и доста други отрицателни последствия. А както към този момент съм споделил, цената за това я заплащат българските жители ", изясни Гешев, добавяйки, че растежът на престъпността е забележим за хората.

" По втората част настояването касае определяне на противоконституционност на части от обособени текстове от член 145 Закон за съдебната власт. Мога да кажа, че вероятно оповестяване на такава противоконституционност, с изключение на всичко друго, значи на процедура неспособност прокуратурата да си прави работата в целокупност, да не може да разпорежда проверки и да се събират по характерен, законоустановен метод данни за закононарушения. И освен това, забележете, приказваме и за активност освен в границите на " надзора за правда “, както известно се назовава активността по отношение на осъществяване на наредбата на член 127 т. 5 Конституция на Република България, а и по така наречен наказателни инспекции ", разясни Иван Гешев.

" За мен е необичайно по какъв начин от Министерство на правораздаването, а оттова и Министерският съвет внася искане, което би довело единствено и само прокуратурата да не може да се бори дейно с престъпността като се лишава инструмент за това. А въпреки това да се твърди, че се желае господство на закона ", разяснява още Гешев пред нашата медия.

" Евентуалният на практика резултат би бил ограничение на опциите за битка с престъпността, която през последната година стартира да придобива плашещ растеж. Отдавам това на недобро или на липса на познаване на характерната наказателноправна и конституционна материя, което в последно време не е вест ", сподели още основният прокурор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР