Явно приетият от правителството план за въвеждане на еврото (само

...
Явно приетият от правителството план за въвеждане на еврото (само
Коментари Харесай

Икономист разбива петте опорки за еврото

Явно признатият от държавното управление проект за въвеждане на еврото (само с гласовете на Политическа партия и ДБ) е дал сигнал за огромен бойкот на този развой, чийто сполучлив край би дефинитивно ни отделил стопански от съветската орбита

Например, за какво България плащаше в долари съветския газ, поемайки валутния риск, за разлика от европейските страни?

Противниците са очевидни - Българска социалистическа партия и ПатрЕоти и неявни ( “загрижени”): ГЕРБ и ДПС/ИТН.

На процедура всички без Политическа партия и Демократична България.

Какви са топ 5 опорки против еврото?

Да ги разбираем на понятен език.

1. С еврото губим суверенитет

В момента нямаме суверинитет, тъй като във валутен ръб най-важните аспекти на паричната политика се вземат решение от Европейската централна банка, чиято парична единица - еврото е котва за нашия лев. А решенията на Българска народна банка, които се вземат в България постоянно са артикул на политически или горист напън извън - както случаите КТБ и ББР. Неслучайно в отчета на ЕЦБ за нашия прогрес се загатват слабите институции и политически подвластната Българска народна банка като главен проблем.

С участието си в Еврозоната, България придобива глас, който при паритет в гласовете на страните за две разнообразни политики може да се окаже решителен коя политика да бъде определена за цялата еврозона! Това е суверинитет: гласът на България да значи нещо, а не да няма глас!

Но най-важно е да знаем какво значи суверенитет. Когато той се упражнява от наше име - както през съвсем целия преход - от хора на Държавна сигурност, мафията или непосредствено Кремъл - подобен суверинитет не ни би трябвало.

2. Въвеждане на еврото ще докара до скъпотия

Никоя от някогашните социалистически страни станали членки на еврозоната не са имали по-висока инфлация в годината на въвеждане по отношение на предходната или в идната година след въвеждане на еврото. Което значи, че това е нечиста сделка.

Да, в случай че нашите медии не престават да вземат участие (както БНР с Волгин) в разпространяването на всевъзможни клюки - инфлацията се движи на първо място от упования.

Ето - Бордът в този момент спомогна ли за по-ниска инфлация от еврозоната? Не, имаме отново по-висока инфлация от междинната.

Всички образци за висока инфлация от нови членки са на страни, които не са били във валутен ръб и не са били подготвени за еврото.

А ние на процедура посредством валутния ръб сме в еврозоната от самото й основаване.

3. Ако беше потребно еврото, за какво Полша, Чехия и Унгария не го вкарват?

Първо би трябвало да се каже, че те са длъжни да го вкарат без избран период. А всяка страна избира момента. Тези страни нямат валутен ръб и употребяват някои търговски преимущества на плаващите валутни курсове. Но ние не можем, тъй като сме в ръб с закрепен курс. Също, тези страни няма потребност да поддържат голям валутен запас в евро, който да обезпечава националната валута - а това на нас ни коства стотици милиони евро от ниските или негативни лихви на евроактивите, в които сме вложили този наложителен запас!

И по този начин ще е до момента в който не приемем еврото!

А и можем ли да се съпоставяме с Чехия:

- от 100 години е измежду топ индустриализираните стопански системи на Европа;

- Прага е по на Запад от Виена;

- когато Паисий е писал “О, неразумний юроде!”, Моцарт е поставял Дон Жуан в Прага!

Не знам това за какво не е понятно на юрода.

А Полша? Ами нейният пазар е петият максимален в Европа!

Унгария на проруския Орбан едва ли е образец за следване. По-скоро той изяснява за какво и България още не е въвела еврото.

4. Ако сме в еврозоната ще би трябвало да плащаме за банкрута на другите, а ние можем да задлъжнеем и да банкрутираме като Гърция

Участието в еврозоната работи на същия принцип като застраховането - плащаш за застраховка, с цел да има кой да ти помогне в неволя. Както ЕЦБ ни оказа помощ при започване на пандемията с милиардна линия в евро, когато влязохме в чакалнята. Освен това поевтиняват заемът и банковите транзакции и се облекчава цялата ни стопанска система приемайки общата валута.

А нашата финансова система става по-прозрачна и по-трудна за пране на пари от олигархията.

Няма по какъв начин повече да задлъжнеем, в сравнение с в този момент можем - и това го демонстрира целият Преход. Напротив, в еврозоната е по-трудно да водиш неразумна фискална политика.

Апропо, (почти) банкрутиралата Гърция отново заплаща над два пъти по-високи междинна заплата и пенсии от България. И няма никакво желание да напуща еврозоната.

5. Еврото би трябвало да бъде признато с референдум

Не, материята е прекомерно комплицирана за схващане, а финансовата просветеност на българина извънредно ниска и податлива на операции - с цел да има смисъл подобен референдум.

А и не можем да вършим референдум против контракт, с чието сключване към този момент сме се задължили да приемем еврото.

Референдум желае единствено съветската колона у нас и необразованите хора, които имат вяра на нейната агитация. Всъщност задачата й е излизане от Европейския Съюз, с цел да станем Беларус на Балканите.

А влизането в еврозоната ще е провал на този опит. А може би и на самата колона.

Евгени Кънев
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР