Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че има

...
Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че има
Коментари Харесай

Петков за ситуацията с Украйна: Явно напрежението се вдига

Явно напрежението се подвига, само че не бих споделил, че има заплаха от война. Ние желаеме деескалация на това напрежение. Ще бъдем градивен сътрудник. Tова съобщи пред медиите министър председателят Кирил Петков, който през днешния ден привиква незабавно Съвета по сигурността поради напрежението НАТО-Русия-Украйна.

Министър-председателят даде изказване пред медиите минути преди началото на взаимното съвещание с държавното управление на Република Северна Македония в Резиденция "Бояна ".

"Оттук нататък Съветът по сигурността ще бъде главен орган за взимане на решения, когато става въпрос за сигурността ", акцентира Кирил Петков.



Според него на съвещанието на Съвета през днешния ден ще се проучва обстановката и ще се дадат рекомендации за утрешното съвещание на Министерски съвет.

По въпроса за засиленото наличие на корабите и самолетите на НАТО, Петков изясни: "Това не е някаква изключителна обстановка, а част от решението през 2016 година за засилен "Air Policing " и засилено влизане в Черно море с военни кораби, само че това е в тази рамка ".

Днес ще обсъдим тъкмо ситуацията, добави Петков.

Премиерът се обърна и с апел към съперниците си: „ Не е време да се упражнявате за политика. В момента имаме народен интерес. Нещата, които би трябвало да се приказват, са на база същински разбори, а не на някакви пиар кампании”, безапелационен бе министър-председателят.

Заседанието на Съвета по сигурността е планувано за през днешния ден, от 16:30 ч. Съветът е на директно послушание на министър-председателя. Неговата съществена задача е да проучва положението на системата за отбрана на националната сигурност.

Вчера Алиансът заяви, че съдружниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в поддръжка на силите за въздържане и защита в Източна Европа. Кремъл упрекна Съединените щати и НАТО, че ускоряват напрежението. На този декор предходната седмица името на страната ни беше забъркано поради настояването на Русия за евакуиране на войските на НАТО от България и Румъния. НАТО отхвърли това искане.

Вариантите за отговор на НАТО се разискват на военно-техническо равнище,

обявиха последно като позиция от Министерство на защитата по отношение на изращането на военни сили от НАТО в България поради увеличаващото се напрежение в Украйна.

"Към момента в Алианса се извършват одобрените през 2014 година Мерки за повишение на сигурността и ограничения за адаптиране, както и признатите през 2016 година ограничения по така наречен "засилено предно наличие " в Естония, Латвия, Литва и Полша и по "адаптирано предно наличие " в региона на Черно море. Възпиращият резултат от тях за нашия район се базира главно на основаване на условия за по-видимо наличие на НАТО и повишение на потенциала и оперативната съгласуемост на съдружниците. Това се реализира посредством осъществяване на учения с присъединяване на съюзнически сили, главно във военновъздушния и военноморски домейн, в това число усилена задача по защита на въздушното пространство и усъвършенстван график на интервенциите на Постоянните военноморски сили на НАТО ", показаха от МО.

"Вариантите за отговор на НАТО на възходящото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се разискват към момента на военно-техническо равнище. Решение за техния размер и обсег, в това число и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, следва да бъде взето на политическо равнище в НАТО по време на идната среща на министрите на защитата през февруари, като се регистрират националните позиции на всички държави-членки ", допълниха още Военното министерство.

Междувременно през вчерашния ден партия ГЕРБ изиска привикване на изключително съвещание в Народно събрание поради възходящото напрежение в Украйна.

Малко по-късно денем стана ясно, че такова ще има в сряда (26 януари) от 15:30 ч. В дневния ред е чуване на министър-председателя, министъра на защитата, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване по отношение на спора Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на взимане на решения в НАТО по тематиките, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР