Яцек ЛепиарцДойче велеАрести, протести и заплахи - политическото напрежение в

...
Яцек ЛепиарцДойче велеАрести, протести и заплахи - политическото напрежение в
Коментари Харесай

Дойче веле: Арести в президентския дворец, протести и заплахи - какво става в Полша?

Яцек Лепиарц
Дойче веле

Арести, митинги и закани - политическото напрежение в Полша ескалира, откакто двама политици от " Право и правдивост " попаднаха зад решетките. Какво става в Полша и до каква степен ще стигне битката за превъзходство?

Доскоро Мариуш Камински и Мачей Васик бяха измежду най-влиятелните хора в Полша. Като министър на вътрешните работи в държавното управление на Моравецки Камински управляваше полицията и тайните служби. Заместникът му Васик беше неговата дясна ръка в министерството. Откакто властта се смени през декември, двамата политици от " Право и правдивост " (ПиС) вече са част от опозицията.

Във вторник вечер обаче Камински и Васик бяха задържани в президентството във Варшава и бяха отведени в пандиза. Съдът издаде заповед двамата политици да бъдат арестувани, откакто през декември 2023 година те бяха наказани на две години затвор за превишаване на служебните си пълномощия през 2007 година, когато бяха отпред на антикорупционния орган в страната.

Арест в президентския замък

„ Това е символичният завършек на беззаконието на " Право и правдивост ”. Вече няма свещени крави ", сподели депутатът Дариуш Йонски от демократичната " Гражданска коалиция ". Няколко депутати от ПиС се събраха пред ареста в окръг Грохов. Арестът е " възмездие " и " възмутим скандал ", съобщи ръководителят на ПиС Ярослав Качински. Той повтори обвиняванията си към новото държавно управление, което било " следено извън " и целяло да " унищожи полската страна ".

Първоначалният опит за осъществяване на заповедта за арест се провали. Когато полицията се появи пред резиденцията на политиците, търсените лица към този момент били на път за среща с полския президент Анджей Дуда. Държавният глава, който е от същия политически лагер като тях и в никакъв случай не е крил близостта си с ПиС, предложения Камински и Васик на събитие в формалната си резиденция. Дуда демонстративно назначи двама от най-близките им сътрудници за свои съветници и похвали патриотизма им.

След назначението Камински и Васик се срещнаха с публицисти на територията на президентския замък и направиха изказване. В Полша се заражда " тъмна тирания ", съобщи Камински. Той заприказва за " сериозна държавна рецесия ". Според Васик Полша се движи в посока на " тоталитарна страна ". " Справедливостта ще победи, злото ще загуби ", извикаха те и се върнаха в двореца. Когато Дуда напусна за малко формалната си резиденция, полицията предприе дейности и арестува двамата наказани.

Дуда ще се обърне към международните водачи

" Дълбоко покъртен съм ", съобщи Дуда след ареста на двамата политици. " Няма да се успокоя, до момента в който министър Камински и неговите сътрудници не станат още веднъж свободни хора ", добави той, а от администрацията на президента оповестиха, че той ще се обърне към международните водачи.

Премиерът Доналд Туск отговори на опита на Дуда да даде леговище на търсените лица в формалната си резиденция с откъс от Наказателния кодекс: " Всеки, който усложнява или попречва наказателното произвеждане, като оказва помощ на причинителя да избегне отговорност, изключително този, който укрива причинителя (...), се санкционира с отнемане от независимост от три месеца до пет години ". Туск увери, че не желае да разпалва политическа рецесия, а единствено да запознае президента с това, в което се забърква.

Полският парламент спря работа

Въпреки това Дуда твърди, че ще продължи да работи поредно. Събитията от последните дни са резултат от дълго и комплицирано правосъдно дело. Камински и Васик към този момент бяха наказани на първа инстанция през 2009 година - тогава на по три години отнемане от независимост. Въпреки това президентът помилва своите партийни сътрудници незабавно след встъпването си в служба през 2015 година, още преди правосъдното решение да стане правно обвързващо. Това им разреши да заемат министерски постове в образуваното тогава държавно управление на ПиС. През юни 2022 година Върховният съд постанови, че помилването е било нелегално, и разпореди наново разглеждане на делото на втора инстанция. След това през декември 2023 година се стигна до окончателното решение.

Осъдените на две години отнемане от независимост губят и местата си в Сейма - долната камара на полския парламент. Те не одобряват това решение. " Единственият метод да ме спрат да участвам на съвещанието на Народното събрание е с физическа мощ ", съобщи Камински в радиоинтервю. За да избегне възможни произшествия в Народното събрание, ръководителят на Сейма Шимон Холовня отсрочи сесията за идната седмица.

" Най-опасната игра "

Има елементарен излаз от рецесията: Дуда би трябвало единствено да помилва още веднъж Камински и Васик, този път законно, тъй като процесът е завършил и присъдата е влезнала в действие. Държавният глава не желае да подхваща тази стъпка, тъй като това би означавало да признае, че първото опрощение е било неточност.

Реорганизацията на правосъдната система, наложена от ПиС благодарение на президента, на процедура докара до безпорядък. Национално-консервативният лагер към Качински признава единствено правосъдни решения, които са преференциални за ПиС.
Новоназначените в границите на промяната съдии на собствен ред не са признати от Европейския съюз.

Преди ареста Камински и Васик приканиха " всички почтени и естествени " поляци да вземат участие в демонстрацията пред Народното събрание в четвъртък. Протестът на " свободните поляци " в началото бе умислен като митинг против измененията в публичните медии. Сега фокусът евентуално ще бъде подложен върху освобождението на двамата политици от ареста.

" Президентът се е заел с всичко. Той играе най-опасната игра в живота си (...) Фракцията на войната победи ", разяснява в сряда основният редактор на всекидневника " Жечпосполита ". А колежката му от редакцията Зусана Дъбровска назова Камински и Васик " живи торпеда " в битката на национално-консервативната съпротива против лявоцентристкото държавно управление на Туск.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР