Ято от 159 птици от вида розово фламинго е наблюдавано

...
Ято от 159 птици от вида розово фламинго е наблюдавано
Коментари Харесай

Ято от розови фламинги намериха прохлада в Атанасовското езеро

Ято от 159 птици от типа розово фламинго е следено в най-северната част на Атанасовското езеро в Бургас . От тях към 120 са възрастни екземпляри, оцветени в блестящо розов цвят. Преброяването е осъществено по време на орнитологичния мониторинг на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).

Орнитологът Петър Янков сподели, че птиците са спокойни, не се впечатляват изключително от човешко наличие и не отлитат, единствено навлизат по-навътре в басейните. Той осведоми, че това е най-високата бройка розово фламинго в България въобще, откакто предходната есен публично са били преброени 126 птици.
 
Розовото фламинго евентуално прелита тук от делтата на река Марица или от Турция , където гнезди в многохилядни колонии. В последните години типът стартира да уголемява ареала си и да се среща все по- на север, като през 2017 година бе маркирано гнездене на няколко двойки в Украйна . Приема се, че една от аргументите за тази агресия са световните промени в климата, изясни Янков.
 БГНЕС
От Българското сдружение за отбрана на птиците обявиха, че с изключение на розово фламинго в езерото сега има и доста розови пеликани. Там могат да се видят до 4000 птици, които нощуват и почиват по дигите, а денем прелитат до езерото Вая, с цел да се хранят. Има и многочислени ята на птици от типа крайбрежни бекаси, водобегачи и брегобегачи.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР