Ястията, приготвени с яребица, отдавна заемат специално място в кулинарията.

...
Ястията, приготвени с яребица, отдавна заемат специално място в кулинарията.
Коментари Харесай

Съвети при готвенето на яребица

Ястията, приготвени с яребица, от дълго време заемат особено място в кулинарията. Месото им постоянно се е смятало за здравословнo, защото те се хранят с естествени храни.

Но какъв брой от нас знаят по какъв начин да подготвят яребицата по този начин, че тя да резервира своите потребни качества и вкусови характерности?

За да се създадат вкусни ястия с месо от яребица, би трябвало да се употребяват единствено млади птици и несъмнено, продуктите да са свежи.

Прясната яребица има изсъхнал и разтеглив клюн, няма необикновен аромат. Цветът на кожата би трябвало да е жълтеникав, с розови нюанси тук-там.

Непосредствено преди сготвянето на птицата тя би трябвало да претърпи обработка. Ако е замразена, размразете както нормално месо.

Ако е с оперение, премахнете перата дружно с коренчетата, защото имат наличие на желязо, което дава неприятна миризма.

След това може да премахнете главата и краката. После изкормете птицата и отстраните вътрешностите. Изплакнете щедро с вода.

Можете да приготвите разнообразни супи, съществени ястия и пастети с месо от яребица. Добре се комбинира с праз и корени от магданоз.

Много добра композиция към ястията с яребиц, са всички сосове и маринати, приготвени от ароматни билки и плодове.

Ако пържите птицата, най-добре е да се стартира изотзад и откакто се зачерви, да обърнете настрана. В гърба се съдържат горчиви сокове и те не би трябвало да попадат в останалите елементи на птицата.

Ако всичко е направено вярно, то ястията с яребица ще впечатлят и вас, и вашите посетители. Ето и една концепция за страходно ястие с яребица:

 Яребица

Яребица в доматен сос

Необходими артикули: 3-4 млади яребици, 1 ч.ч. бяло вино, 1/2 ч.ч. масло, сол, черен пипер, 5 домата, босилек, магданоз

Начин на подготвяне: След като авансово сте обработили яребицата, разполовете я на две откъм корема. Овкусете със сол и пипер.

Сложете маслото в бездънен тиган, загрейте го и изпържете яребицата от всички страни до златисто.

След към 5 минути, прибавете виното и 100 мл вода. Гответе към две минути, след което прибавете доматите, нарязани на ситно, без семенната част.

Добавете още малко вода и гответе до изпаряването на течностите. Овкусете с магданоз и босилек.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР