Ястието бозартма по традиция в Азербайджан се приготвя с агнешко

...
Ястието бозартма по традиция в Азербайджан се приготвя с агнешко
Коментари Харесай

Рецепта на деня: Бозартма по азербайджански

Ястието бозартма по традиция в Азербайджан се подготвя с агнешко или телешко месо. Това описа посланикът на Азербайджан у нас доктор Наргиз Гурбанова в предаването „ Азербайджан – чужд и непосредствен “ на Радио „ Фокус “.
От тюркски език думата се превежда като „ сварено до сивкав цвят месо “.
„ За да приготвим това ядене ни трябват към кг гърди или ребра от агнешко или телешко месо, 100 гр, масло, 200 гр лук, 300 гр картофи, 100 гр сушени джанки или сливи, 200 гр краставици, 1 лимон и по една връзка кориандър, копър, мента, 20 грама мащерка, сол и черен пипер на усет.
„ Нарежете месото на дребни късчета, а лука на ситно. Поставете в тиган с масло и запържете до розово. Налейте 3 чаши вода и прибавете сушените джанки или сливи и оставете да къкри до омекване. След това прибавете сол и черен пипер на усет. Водата би трябвало да се изпари и да остане гъст сос. Нарежете картофите на половинки и ги прибавете в тигана. Поръсете с мащерка и гответе, до момента в който картофите омекнат.
Сервирайте ястието като изсипете соса, в който е приготвено, върху готовия артикул. Сосът „ сармъсаклъ катък “ /кисело мляко с пресни краставици - нарязани на едро, и чесън/ се слага настрана. При сервиране ястието се декорирана и с резени лимон “, показа посланикът на Азербайджан у нас.
Бозартма може да се подготви и от пилешко месо. Това е по този начин наречената „ Пилешка бозартма “ или „ Пилешки бозбаш “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР