Яспер Щайнлайн, АРДСловакия, Полша, но също така и САЩ: някои

...
Яспер Щайнлайн, АРДСловакия, Полша, но също така и САЩ: някои
Коментари Харесай

DW: Оръжия за войната - кой доставя на Киев и кой на Москва

Яспер Щайнлайн,
АРД

Словакия, Полша, само че също по този начин и Съединени американски щати: някои страни прекратиха доставките си на оръжие за Украйна. Кой продължава да оказва помощ на нападнатата страна да се отбранява против Русия и от кое място се доставя Москва? Дойче веле разгласява преглед по тематиката на ARD (АРД).

Вече съвсем две години Украйна се държи във войната с Русия само с помощта на забележителните оръжейни помощи от чужбина. Агресорката Русия досега обаче не е отслабена уверено, а държавното управление ускори оръжейното произвеждане и се доставя с оръжие от страни, неподкрепящи западните наказания. Но до момента в който първоначално Украйна разчиташе на солидна поддръжка в този смисъл, в последно време военната помощ за Киев понижава.

Все отново кой на кого какво подпомагане оказва?

Украйна

Макар да е нараснала три пъти оръжейното си произвеждане (по данни на правителството), Украйна продължава да е подвластна от задграничните материални и финансови помощи. Наред с страните от НАТО и съвсем всички европейски страни, тя е получила оръжейни доставки и от Канада, Израел, Йордания, Пакистан, Судан и Мароко. Дори неутрална Швейцария изпрати през август 2023-а оборудване за почистване на мини, напомня немската обществено-правна медия.

Австралия, Нова Зеландия и Япония също оказват подпомагане - с несмъртоносно въоръжение (разузнавателни дронове, каски, защитни жилетки, здравно оборудване), с образование на украински бойци, както и с парични дарения за украинската войска.

Фирми и частни лица също изпращат огромни суми или военно съоръжение: американският боен тръст AMMO даде един милион патрони, „ Амазон " и „ Майкрософт " осигуриха благоприятни условия за битка с хакерски атаки. Турският производител на дронове „ Байрактар " подари огромни количества от своите безпилотни устройства. Солидарните с Украйна жители на Тайван събраха дарения в размер на 33 милиона $. Може би най-известният образец за оказване на подпомагане от страна на компания обаче е предоставената от милиардера Илон Мъск система „ Старлинк " - изиграла решаваща роля за връзката на украинските елементи на фронта, акцентира АРД.

Ролята на Съединени американски щати и Англия

Съединени американски щати оказват помощ на Украйна във боен проект още от 2014-а година, оттова са доставени разнообразни оръжейни системи и транспортни средства за армията: противотанкови ракети „ Stinger " и ракети за противовъздушна защита „ Javelin " последваха стотиците изпратени дронове, огнестрелно оръжие и патрони. По-късно за Украйна отпътуваха и гаубици, бойни дронове, танкове, както и финансова помощ в размер на стотици милиони долари. Под ръководството на Джо Байдън през 2023 година помощта на Съединени американски щати е на обща стойност 45 милиарда $. Но за продължаването на помощта би трябвало да се произнесе Конгресът, в който републиканците са срещу.

Данните от Англия гласят, че оказаната до октомври 2023 година помощ за Украйна възлиза на 4,6 милиарда паунда, което слага страната на второ място след Съединени американски щати измежду огромните донори. Наред с танковете, бронираните коли и системи за противовъздушна защита, Англия оказва огромно подпомагане посредством своите секрети служби, които дават разследващи данни на Украйна, показва АРД.

Съдействието на Европа

Всяка от страните членки на Европейски Съюз е оказала двустранна военна помощ на Украйна от 2022 година насам, като най-голяма е била поддръжката на Германия - за 5,4 милиарда евро през 2023-а и обещания за още 10,5 милиарда евро през идващите години.

Съотнесена към Брутният вътрешен продукт се откроява поддръжката, предоставена от Литва, Естония и Латвия - и при трите страни двустранната помощ надхвърля един % от Брутният вътрешен продукт. Трите балтийски страни се усещат непосредствено застрашени от прилежаща Русия и непрекъснато акцентират, че Путин би трябвало да бъде спрян в Украйна, преди да стигне до Европейски Съюз, напомня АРД тяхната позиция.

Общността, като цяло, също обезпечава военна помощ на Украйна - досега на стойност 5,6 милиарда евро. На идната среща на върха на Европейски Съюз на първи февруари обаче се чакат съществени полемики по въпроса дали поддръжката да се резервира в същия размер и дали въобще да продължи да бъде оказвана - или в бъдеще Брюксел ще я обвърже с избрани условия.

Русия

Още от руско време Русия разполага с големи потенциали за произвеждане на оръжие, които от началото на войната в допълнение са се нараснали. През декември министър председателят Михаил Мишустин разгласи, че в това време Русия създава три пъти повече бронетанково въоръжение, два пъти повече самолети и дронове и пет пъти повече свързочна и разузнавателна техника. АРД обаче показва, че по този начин оповестените данни може и да са пресилени.

Изданието напомня съдействието, оказано на Русия от Беларус при започване на 2022 година - за навлизането на съветските войски от Беларус на украинска територия, както и с даването на военна инфраструктура за осъществяването на ракетни набези и за здравно обслужване. Беларуски елементи не вземат участие във войната, само че пък в страната бе извършен мним референдум за смяна в Конституцията и отпадане на статута на Беларус като страна, свободна от нуклеарно оръжие.

Дронове от Иран и снаряди от Северна Корея

От Иран Русия получава най-много дронове „ Шахед ", които се употребяват и за целенасочени офанзиви против украинската инфраструктура. По данни на американското държавно управление през ноември 2022 година ирански специалисти са посетили окупирания от Русия полуостров Крим, с цел да оказват на място поддръжка на съветските елементи за нападенията им против останалата част от Украйна.

По отношение на Северна Корея догатките на специалистите са, че съществува интензивно оръжейно съдействие и евентуално са подписани покупко-продажби за доставки - въпреки Пхенян и Москва да отхвърлят това, както отбелязва АРД. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби още през ноември 2022 година упрекна Пхенян, че обезпечава на Русия доста количество снаряди за потреблението им против Украйна. По данни на южнокорейското разузнаване пък в това време Северна Корея е предала над един милион снаряда, против което е получила поддръжка за създаването на собствен личен шпионски спътник. Британският проучвателен институт RUSI е документирал със сателитни фрагменти транспорта на 300 контейнера от Северна Корея до Русия - първо с транспортен съд, след което с трен до украинската граница.

Подкрепа от Китай, а евентуално и от Южна Африка

По сведения на американското разузнаване Китай и Русия са се договорили за доставката на смъртоносни оръжия, които е трябвало да бъдат декларирани като цивилно съоръжение. От украинската войска пък оповестиха през февруари 2023 година, че все по-често откриват в пленените оръжия китайски съставни елементи - да вземем за пример за навигация на дронове или за ръководство на танкове.

Обвинения, че доставя оръжие на Русия, бяха отправени и към Южна Африка: по информация на американския дипломат в страната Ройбен Бриджети, цитиран от АРД, при започване на декември 2022 година от Южна Африка е отпътувал транспортен съд, претрупан с оръжия и боеприпаси. Южноафриканското държавно управление, което се е оповестило за неутрално в спора сред Русия и Украйна, отхвърли обвиняванията като недоказани, само че разгласи, че ще проверява случая.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР