Ясно е в каква степен енергийната сигурност на Китай зависи

...
Ясно е в каква степен енергийната сигурност на Китай зависи
Коментари Харесай

Войната извади наяве още една уязвимост на Китай

Ясно е в каква степен енергийната сигурност на Китай зависи от импорт от Русия и Близкия изток, имайки предвид количествата нефт, който внася. Но Китай има различен проблем - също толкоз сериозен. Става въпрос за олиото за готвене.

Китай е мощно подвластен от импорт на хранителни масла. Цените на локалните хранителни масла не престават да се повишават, а сигурността в това отношение се трансформира в проблем, отбелязва държавното издание Economic Daily.

Китай разчита на импорт за всички типове хранителни масла, като 31% от потреблението е с помощта на вноса. Дори цифрата да не наподобява сериозна, управляващите дават да се разбере, че страната би трябвало да стартира да посреща сама по-голяма част от тези потребности и да гледа на това като въпрос на продоволствена сигурност.

Страната е най-големият консуматор на хранителни масла в света. На Китай се дължи 20% от международното ползване на съществени растителни масла, само че единствено 13% от производството им, съгласно данните на Министерството на земеделието на Съединени американски щати. Освен това страната е изложена на съмнения в цените и доставките.

Защо цените на олиото се повишават?

Редица фактори сега покачват цените и лимитират доставките на растителното масло: пандемията от Covid, войната сред Русия и Украйна, сушата в Южна Америка и Канада, ограничението на износа на индонезийско палмово масло, и разтърсените вериги на доставки.

Цените на слънчогледовото масло са се повишили със 73% до 2844 $ за метричен звук през март, в съпоставяне със междинната цена от 1639 дплара за последното тримесечие на миналата година, съгласно Министерството на земеделието на Съединени американски щати. Цените на най-консумираното олио за готвене в Китай соевото масло се покачват с 34%, по отношение на междинното за две години обратно.

Цените на храните през март падат на годишна база, само че все пак се чака инфлацията при питателните артикули да се увеличи през идващите месеци. Цените за производители са нарастнали с над 8 на 100 за месец.

Междувременно Китай също желае да понижи и зависимостта си от импорт на соя. В момента страната внася 84% от соята, която употребява. Войната засегна и производството на торове и на соя, а това са артикули, които Китай също внася от чужбина. Китайските животновъди ще се нуждаят незабавно от соя за фураж. В тази връзка се чака, че и цените на месото в страната ще скочат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР