Ясно е, че човеците са оставили незаличим отпечатък върху околната

...
Ясно е, че човеците са оставили незаличим отпечатък върху околната
Коментари Харесай

Доказано: На Земята не са останали „недокоснати“ места

Ясно е, че индивидите са оставили незабравим отпечатък върху околната среда. Нашето влияние върху планетата може даже да се класифицира даже като нова геоложка ера – само че сигурно, в случай че пътувате задоволително надалеч в търсене на непокътнат, чист оазис, може към момента да намерите някое изцяло естествено кътче, неопетнено от човешката ръка?

Не. Поне по този начин твърди огромно ново проучване, което обгръща десетилетия археологически свидетелства. То открива, че на Земята не е останало нито едно девствено кътче, което не е наранено от човешката активност. Нещо повече, от хиляди години няма такова.

Археологът Никол Боавен от Оксфордския университет и Института Макс Планк за проучване на човешката история, изследва дружно със свои сътрудници 30 години археологически проучвания, нови масиви от данни от антична ДНК и микрофосили, наред със статистически модели.

Заключението е, че въздействието на човечеството върху планетата не стартира просто с солидните софтуерни и обществени промени на Индустриалната гражданска война, а е се следи хиляди години преди късния плейстоцен под формата на изгубвания на типове, свързани с разрастването на човешката популация, и може да се наблюдава 195 хиляди години обратно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР