„Ясно е, че Брюксел няма да позволи съветска техника и

...
„Ясно е, че Брюксел няма да позволи съветска техника и
Коментари Харесай

Дянков за Белене: Брюксел няма да позволи съветска техника и китайски инвеститор в ЕС

„ Ясно е, че Брюксел няма да разреши руска техника и китайски вложител да дойдат в атомната енергетика в Европейския съюз. Случаят АЕЦ „ Белене “ е като срещата сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун – единствено доста звук “.

Такова бе мнението на някогашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, който гостува в „ Здравей, България “.

Той съобщи, че е спокоен по тематиката „ Белене “ и че няма да се стигне до такава степен България да изтегли заем, с цел да подсигурява държавно присъединяване в огромния план пред възможния вложител, като сега няма сериозен подобен.

Народно събрание реши: Търсим вложител за АЕЦ „ Белене “

АЕЦ „ Белене “ – да бъде или да не бъде

Екоминистърът даде "зелена светлина " за градежа на АЕЦ "Белене "

Теменужка Петкова: АЕЦ „ Белене “ може да е подготвена до 7-8 години

„ За подобен вид вложения или би трябвало да има огромен частен европейски вложител, какъвто сега няма, или планът няма да се случи. Дори и да има подобен вложител, той няма да се съгласи на сходен голям план без държавна гаранция “, изясни Дянков.

Той изясни, че е имало две страни до момента, пробвали да работят с китайски вложител – Словакия и Унгария, като и двете са спрели.

Според някогашния финансов министър държавното управление би трябвало да се откаже от АЕЦ „ Белене”, тъй като той съставлява губене на политическо време.

Симеон Дянков счита, че е по-важно държавното управление да насочи вниманието си към чакалнята за еврозоната. Той акцентира, че в този момент е единственият вероятен миг да аплайваме в границите на идващите най-малко 5 години.

„ Ние държим европейското председателство, България дефинира политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „ Европа би трябвало да върви по законите, които самата тя е създала”, съобщи Дянков.

По думите му изпълняваме всички критерии за това.

„ Определено ще сме по-интересни за вложителите, в случай че сме в еврозоната”, съобщи Дянков.

Ще обеднеем ли, в случай че въведем еврото

Велт: Защо България не е подготвена за еврото

„ Важно е да се каже, че в този момент аплайваме за чакалнята, там се чака най-малко 2 години и половина. Швеция да вземем за пример към този момент чака 9 години, преднамерено, те по този начин са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, тъй като това един път за постоянно ще отстрани тематиката България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние би трябвало да сме на първа скорост, това ни е шансът”, уверен е Дянков.

Бившият финансов министър разяснява и заговорилата се през 2014 година потребност България да стане част от Европейския банков орган, откакто банкрутира банка КТБ. Дянков уточни, че още тогава този въпрос е обсъждан с Българската национална банка, само че „ тя е консервативна институция, в чийто интерес е това да не се случва, акцентира той, тъй като влизането в Банковия съюз доста ще понижи въздействието й “.

Гешев: Защитата желае делото за „ КТБ “ да стане политическо

Съдът даде ход на делото за банкрута на КТБ

Дъщерята на Василев: Пеевски изиска КТБ

Цацаров: Не сме се отказали от Цветан Василев

„ Случаят с КТБ демонстрира, че в случай че бяхме част от Европейската система за банков контрол банката нямаше да влезе в неплатежоспособност “, безапелационен бе Дянков.

Бившият финансов министър съобщи още, че идващите 5 години се обрисуват положителни от икономическа позиция за Европа.

„ Не следва финансова рецесия в Европа. Икономически идващите 3 до 5 години ще са положителни години за Европейски Съюз. И време е и България, и цяла Европа да намерения по-дългосрочно”, прикани Дянков.

„ Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът Тръмп, само че не толкоз от икономическа позиция, а от тази на по-скоро представление, в сравнение с политика, която американският президент се пробва да прави по отношение на Европейския съюз”, сподели той.

На Г 7 - прогрес със Съединени американски щати за търговията, само че диалозите не престават

Европейски Съюз: Не можем да се доверим на Съединени американски щати. Ответни ограничения до месец

Що се отнася до срещата Тръмп-Ким Чен-Ун, Дянков съобщи, че не чака нищо „ с изключение на доста шум”.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР