Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където

...
Ясно беше казано, че България ще има подкрепа навсякъде, където
Коментари Харесай

Премиерът Денков обеща "нов подход" на Брюксел

Ясно беше казано, че България ще има поддръжка на всички места, където има потребност. Това съобщи министър председателят Николай Денков в Брюксел след първи срещи в сряда с ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, оповестява Българска телеграфна агенция.

Премиерът уточни, че с Фон дер Лайен са разискали интернационалните цели - Шенген, еврозоната, отбраната на границите на Европейски Съюз, помощта за Украйна. По мотив препоръчаните от България две имена за идващ еврокомисар министър председателят увери, че Еврокомисията прави оценка извънредно високите им качества.

Шенген

Денков изрази очакване идващият отчет на комисията за върховенството на закона в Европейски Съюз, който е изискване за събаряне на ветото на Нидерландия за влизането на България в Шенген, да регистрира " почтено и правилно постигнатия прогрес ".

" Там, където има недостатъци, чакам да бъдат ясно дефинирани, тъй че, в случай че някой има искания към България, да е ясно какви са претенциите ", съобщи министър председателят.

Докладът на Еврокомисията, който ще проучва обстановката с върховенството на правото през предходната година, се чака през юли.

Премиерът Денков заяви, че още веднъж ще се водят двустранни диалози с Нидерландия и Австрия, които блокираха влизането на България в Шенген през декември.

 Денков е поел шестмесечни задължения, свързани с Шенген, пред нидерландския министър председател Денков е поел шестмесечни задължения, свързани с Шенген, пред нидерландския министър председател

Премиерът означи значимостта на съдействието с Турция в региона на миграцията и защитата на границите и заяви, че възнамерява да се срещне с президента Реджеп Ердоган, " с цел да можем дружно да работим в тази посока ".

Планът за възобновяване

Николай Денков изрази очакване второто заплащане от бюджета на Европейски Съюз по проекта за възобновяване да бъде получено от България до края на годината, както е заложено в новия проектобюджет.

Според регламента всяка страна може да получи до две заплащания годишно против осъществяване на авансово контрактувани с Европейски Съюз промени. България трябваше да получи второто заплащане напролет, само че това не се случи, защото не бяха признати авансово контрактувани ограничения, в това число приемането на 22 закона.

 Денков, който към този момент ще съставлява България на срещите на върха на Европейски Съюз в Брюксел, беше посрещнат като евролидер от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел
© EUCouncil

Денков, който към този момент ще съставлява България на срещите на върха на Европейски Съюз в Брюксел, беше посрещнат като евролидер от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел

Премиерът означи, че в последните месеци не е имало прогрес по проекта за възобновяване, тъй като " не е имало ясна концепция по какъв начин да се изпълнят условията на Европейската комисия ".

Новото държавно управление към този момент имало проект по какъв начин да подходи, като разчита до края на септември всички закони, които би трябвало да бъдат признати от Народното събрание, да са факт, както и закъснелите при служебното държавно управление промени.

 Росен Желязков: Не чакам тежки разногласия по предпочитаните законопроекти Росен Желязков: Не чакам тежки разногласия по предпочитаните законопроекти

В края на септември държавното управление е възнамерявало да изпрати в Брюксел искане за заплащане, като парите дойдат до края на годината.

Предишното държавно управление също изиска през септември първия транш и той пристигна по Коледа.

" Готвим сега къса версия на разбор, който демонстрира по какъв начин би могла да се реализира тази промяна на районите и тази идея ще бъде разисквана първо на техническо равнище с Европейската комисия, след което в границите на няколко месеца би трябвало да изпратим формалния документ, с който представяме по едно и също време териториалните проекти, измененията в Плана за възобновяване и резистентност, в това число и частта RePowerEU, която е особено обвързвана с тази промяна ", сподели Денков, представен от БНР.

Той не се е заел със период, само че е прецизирал, че става въпрос за " няколко месеца ", оповестява кореспондентът на БНР в Брюксел.

По думите на премиера при започване на работата на неговото държавно управление половината от нужните промени не са били направени. Важно е този развой да върви " на конвейер ", с цел да можем да наваксаме, заключи министър председателят.

 Денков упрекна служебния кабинет в безучастие по корекциите в Плана, свързани с въглищата Денков упрекна служебния кабинет в безучастие по корекциите в Плана, свързани с въглищата
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР