Ясни са резултатите от проведената проверка на хидротехническите съоръжения в

...
Ясни са резултатите от проведената проверка на хидротехническите съоръжения в
Коментари Харесай

Язовирите в региона са в добро експлоатационно състояние

Ясни са резултатите от извършената инспекция на хидротехническите уреди в русенско, назначена от регионалния шеф Анатоли Станев. Всички язовири в района са в положително експлоатационно положение и досега не е установено построяването на противозаконни градежи и уреди, които да затрудняват естественото им действие, това сочат инспекциите на място от образуваната междуведомствена комисия, включваща представители на 6 институции, както и на общините от района. Техническото положение на детайлите, формиращи рисковия фактор при язовирите в региона, е положително и дава отговор на условията. Изключение прави единствено язовирът в Борово, който е със неработещ изпускател, само че притежателят е подхванал ограничения за обезопасяване на оборудването и то е в ремонт. В инструкции период притежателите на язовири са подхванали нужните дейности за осъществяване на предписанията от миналата инспекция. Показателите от осъществените замервания на пиезометричните кладенци за следене на депресионната крива, геодезичните замервания и количеството на дренажен отток при настоящите язовири на територията на региона са в нормата. Не са открити хоризонтални и отвесни деформации по сухия и мокрия откос на язовирните стени.

По отношение на спешното обмисляне е открито, че обектите разполагат с обособени спешни хранилища, оборудвани според условията. Също по този начин имат направени настоящи спешни проекти за деяние при заплаха. При нито едни от обектите няма нелегално построени градежи или уреди.

Превантивно комисията ревизира положението и на два изцяло празни язовира – този в Каран Върбовка и Образцов чифлик. При огледа на място е установено, че и на двата язовира главният изпускател е оставен изцяло отворен за отклоняване на постъпилите водни количества. Така излиза, че три от общо четиринайсетте водоема са изцяло източени и не работят.

Изразено в проценти количеството на водата в трите най-големи язовира на територията на региона е както следва: бент. „ Баниска “ 45%, бент. „ Бойка “ 14% и бент. „ Николово “ 65% от общия им потребен размер. Всички останали язовири поддържат близки до междинното равнище количества на водата.

Припомняме, че зареждането с питейна и битова вода в област Русе се реализира чрез построени кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не посредством водоподаване от язовирите.

В Областна администрация – Русе всекидневно постъпва информация за равнищата на реките и положението на хидротехническите уреди на територията на региона. Областният шеф е в контакт с всички страни имащи отношение по въпросите свързани с ръководството на водите и е в подготвеност при нужда или при повишение на риска от наводняване за незабавна реакция.

Следващата инспекция на хидротехническите уреди би трябвало да се състои през есента.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР