Яростните протести за оставката на правителството влязоха и в международните

...
Яростните протести за оставката на правителството влязоха и в международните
Коментари Харесай

Ройтерс: Хиляди искат оставката на българското правителство

Яростните митинги за оставката на държавното управление влязоха и в интернационалните медии. Агенция ”Ройтерс ” разгласява няколко обзорни материала, в които се споменява за митинги в цялата страна, макар че огромна част от медиите (в това число и националните телевизии) пропуснаха да отразят демонстрациите в огромни градове като Варна, Бургас, Русе и Пловдив. От ”Ройтерс ” загатват, че сме най-бедната и корумпирана страна в Европейски Съюз, както и че в това време министър председателят Борисов се е похвалил със строителството на автомагистрали нощес.
Ето и целият преглед в интернационалната осведомителна организация:

Хиляди българи, недоволни от корупцията в страната, излязоха по улиците за трети следващ ден в събота. Те желаеха оставката на държавното управление на премиера Бойко Борисов и основния прокурор на Република България Иван Гешев.

Демонстрантите упрекнаха ръководещите и прокуратурата в умишлен отвод да се проверяват връзките сред институционални лица и олигарси. Скандиранията бяха “Мафия!” и “Оставка!”.

Протести имаше и в няколко други града на балканската страна.

Арестувани са общо 18 души, след ескалация на напрежението в петък. В събота митингите бяха мирни.

България, най-бедната страна в Европейския съюз и най-корумпираната страна в общността, към момента се пробва да изкорени корупцията, само че занапред би трябвало да арестува висши чиновници.

Публичното неодобрение ескалира, откакто прокуратурата нахлу в президентството и задържа двама чиновници поради следствие. Това бе забелязано като целенасочена офанзива против президента - гневен критик на ръководещите.

В послание си към нацията в събота, президентът съобщи, че протестиращите са посочили, че чашата към този момент е преляла и прикани за оставки.

Борисов, чието трето държавно управление стана факт през 2017 година се похвали със строителството на нови автомагистрали, увеличение приходите на популацията и новината отпреди няколко дни, че България е влезнала в чакалнята на еврозоната. Премиерът разгласи, че не възнамерява да отстъпи на фона на рецесията с ковид.

По време на друга проява в събота, която се случи покрай Бургас стотици българи желаеха достъп до публичната плажна линия покрай лятната резиденция на Ахмед Доган - предприемач и някогашен член на етническата партия Движение за права и свободи. Демонстрацията бе проведена, откакто дребна партия не съумя да получи достъп до крайбрежната линия и бе посрещната от въоръжени гардове, чиновници на НСО, които пазят Доган.

Според протестиращите този ход демонстрира токсичните връзки сред ръководещия хайлайф и сенчестите ползи в балканската страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР