Ярослав Качински - най-влиятелният политик в Полша, наднича зад рамото

...
Ярослав Качински - най-влиятелният политик в Полша, наднича зад рамото
Коментари Харесай

Втори мандат, но не и безконтролна власт за управляващите в Полша

Ярослав Качински - най-влиятелният политик в Полша, наднича зад рамото на премиера Матеуш Моравиецки в изборната нощ

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (PiS) получава поддръжката на 43.8% от гласоподавателите и ще ръководи независимо още един 4-годишен мандат. Но успеха е под упованията на водача Ярослав Качински и горната камара на Народното събрание във Варшава попада в ръцете на опозицията. Това сочат екзит пол данни от неделните парламентарни избори, считани в страната за едни от най-важните от рухването на комунизма преди 30 години.

Силният резултат на ръководещите се дължи на великодушната им обществена политика, както и на обстоятелството, че опозицията не се сплоти в обединен блок. При съвсем 100% регистрирани протоколи главната група - демократичната " Гражданска коалиция " (KO), събира 27.2% поддръжка. Следват обединяване на левите партии с 12.5%, обединението на земеделската партия PSL с антисистемната KUKIZ`15 - 8.6%, и крайнодясната " Конфедерация " - 6.8%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тези данни не се разграничават от последните прогнози, давали малко над 44% от гласовете за PiS. Те удостоверяват, че партията не съумява да прекрачи прага от 50% от гласовете на тези избори, въпреки че поради метода d’Hondt за стимулиране на спечелилия партията ще има 239 от 460 депутати в Сейма - долната камара. Преди да бъдат оповестени окончателните резултати, един от водачите на опозицията - Катржина Лубнаеир, разгласи, че поради съдружно съглашение в 100-местния Сенат над половината членове ще са на антиправителствените сили. Иначе казано, поляците ще имат солидно наличие на опозицията в двете камари на Народното събрание и " Варшава няма да бъде Будапеща ".

Сенатът има власт да отхвърля закони, утвърдени от доминирания от PiS Сейм. Долната камара може да прегласува сходно несъгласие, само че опозицията ще има присъединяване и известно въздействие над законодателната работа, както и върху назначението на някои основни постове в страната. Най-важното е евентуално това, че " Право и правдивост " остават надалеч от квалифицирано болшинство, с което биха могли да трансформират конституцията.

Полша чака продължение на леви в същността си бюджетни политики, комбинирани с закостенял обществен дневен ред и шовинизъм в стопанската система, образованието и външната политика. Евроскептичните управляващи деликатно ще наблюдават да не прекалят в отправянето на провокации към Европейски Съюз - главен търговски сътрудник и източник на десетки милиарди евро еврофондове - само че и имат желание да не се отхвърлят от усилване политическия надзор над правосъдната власт и медиите.

Силният резултат на ръководещите пристигна и при най-високата от десетилетие изборна интензивност (над 61%). Това в допълнение ускорява легитимността им, откакто през 2015 година пристигнаха на власт с в действителност едвам 19% от гласовете на поляците. Но в това време PiS мъчно притегля нови симпатизанти оттатък ядрото от към 5.7 млн. (от 30 млн души) симпатизанти. Проучване на Европейския съвет за външна политика (ECFR) сподели, че полското общество е надълбоко разграничено, доста от полезностите и преценките на гласоподавателите на ръководещите въобще не се споделят от останалите, а 65% от поляците споделят, че се притесняват, че отстъплението от демокрацията води към нейния край в страната (докато 70% от хората на PiS считат, че Полша се движи в вярната посока).

Поляците не са станали по-големи националисти или ксенофоби, а по-скоро показват по какъв начин едно държавно управление може да печели посредством директни обществени прехвърляния, допълват от ECFR. Но, напомнят от неправителствената организация, Алберт Хиршман написа през 1982 година, че обществата са склонни бързо да минават от съвсем цялостна централизация върху частните ползи към засилен интерес към въпроси на публичното богатство като независимост, самостоятелни медии и съд и демократична стопанска система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР