Ярослав Качински изведе управляващата в Полша консервативна партия до най-голямата

...
Ярослав Качински изведе управляващата в Полша консервативна партия до най-голямата
Коментари Харесай

"Почти абсолютен монарх" в Полша: Ярослав Качински, който от дете мечтае за власт

Ярослав Качински изведе ръководещата в Полша консервативна партия до най-голямата изборна победа, удържана от която и да е партия през 30-те години народна власт в страната. Но този човек, който от дете мечтае за власт, въпреки всичко е леко отчаян.

Съсредоточаването на Качински върху обществените придобивки и пропагандирането на патриотичните полезности завоюва на партията " Право и правдивост " (ПиС) историческите 44 на 100 от гласовете на парламентарните избори в неделя, които й дадоха 235 от 260-те места в долната камара на Народното събрание. Броят на местата не е по-голям от тези след изборите през 2015 година макар усъвършенствания резултат на партията по отношение на 38-те % тогава.

Партията ще резервира безспорното си болшинство, задоволително за приемане на закони, само че не реализира по-голямо болшинство, както искаше Качински, с цел да може да трансформира конституцията и да префасонира Полша съгласно визията му за мощна и съвременна страна, основаваща се на консервативни католически обичаи.

Вечерта след изборите той едвам прикриваше своето отчаяние и сподели, че партията " заслужаваше повече ". Освен това неговата ръководеща партия загуби болшинството си в Сената и в този момент опозицията ще има опция да бави приемането на законопроекти на ПиС и да въздейства върху назначенията във значими държавни органи.

Най-влиятелният политик

Това бе горчиво-сладка победа за индивида, считан от мнозина за най-могъщия политик в страната - " съвсем безспорен монарх ", както го назова в понеделник един коментатор на новинарския портал " Онет ". А и тъй като евентуално беше последната му победа. Неотдавна 70-годишният политик сподели, че възнамерява да се отдръпна от политиката преди идващите парламентарни избори през 2023 година

Въпреки че агитираше неуморно, обикаляше страната и се срещаше с гласоподаватели, поради възрастта и болните си колена той няма безкрайно време, с цел да остави отпечатъка си върху Полша. Скоро той ще бъде подложен на интервенции на двете колена.

Засега обаче няма подозрение, че той остава най-влиятелният политик, без значение че не заема пост в държавното управление, а е единствено народен представител в долната камара на Народното събрание, в която бе избран отново в неделя. По време на акцията той беше движещата мощ на партията, като на митингите несъмнено засенчваше премиера Матеуш Моравецки.

През последните четири години той персонално определяше състава на кабинета и беше проектант на държавната политика, въпреки сигурно да му се е налагало да договаря при закрити врата с разнообразни фракции в своята консервативна група. В очите на последователите си този остарял ерген наподобява като благоразположен татко, който им оказва помощ в сложното всекидневие посредством великодушни обществени придобивки. Критици обаче винят Качински, че подкопава демократичните правила - подигравателен поврат за човек, който през 80-те години бе деятел на продемократичното придвижване " Солидарност " в Полша.

След като пое властта през 2015 година, ПиС промени главно правосъдната система по метод, който подкопа независимостта на съда. Партията откри надзор върху държавните медии и ги трансформира в инструмент за партийна агитация, без да се преценява със стандартите на обективната публицистика.


© Reuters

Този път в предизборната си акция партията даде обещание да довърши правосъдните промени и да сътвори орган, който да контролира работата на публицистите - политика, която може да удължи опълчването сред страната и Европейския съюз.

В началото на 90-те години Качински е консултант на тогавашния президент Лех Валенса, само че бързо къса с него. Критици го упрекват, че се пробва да пренапише историята и да омаловажи ролята на Валенса за построяването на демокрацията в Полша (за което Валенса получава Нобелова премия за мир през 1983 г.) и да сложи в центъра на процеса своя починал брат, тогава заместител на Валенса в " Солидарност ". В отговор Валенса, който през днешния ден е един от от най-отявлените критици на Качински, постоянно го упреква, че разрушава демокрацията в Полша и репутацията и в Европа.

Качински бе за малко министър председател през 2006-2007 година на едно безредно и кратковременно държавно управление, когато неговият брат близнак Лех Качински бе президент. Той споделя, че не желае да повтаря този опит. " Работата на партиен водач ми е изцяло задоволителна. Мечтая за нея още от дете ", споделя той пред таблоида " Супер експрес ".

През 2010 година една покруса вечно трансформира живота му. Неговият брат, президентът, умира в самолетна злополука в Русия дружно с още 95-има поляци, множеството висши държавници и военни, които пътуват за възпоменателна гала за поляци, избити от Съветския съюз по време на Втората международна война.

По това време майката на близнаците е в болница и Ярослав остава да се грижи за нея. След гибелта на Лех той месеци наред крие от нея новината. До ден сегашен на публични места той постоянно е в черно, участва на всички панихиди за своя брат и другите жертви.

Силната му обвързаност към фамилията и католическите обичаи са част от посланието му към доста поляци. Както и любовта му към всичко полско, в това число обичайни ястия като пироги и бигос. За празниците той избира единствено полски дестинации.

Много преди да стартират да се занимават с политика, близнаците Качински притеглят вниманието на публиката като кино звезди в ролята си на палавници в детския филм " Двамата, дето откраднаха Луната ". Даже и тогава Ярослав Качински е мечтаел за власт. " Когато играх в този филм, бях на 12 години ", споделя той пред вестник " Супер експрес ", " и към този момент желаех да ръководя, да ръководя дълго ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР