Японци създадоха робот с живи мускулиИзследователи от Токайския университет създадоха

...
Японци създадоха робот с живи мускулиИзследователи от Токайския университет създадоха
Коментари Харесай

Японци създадоха робот с живи мускули
Изследователи от Токайс

Японци сътвориха робот с живи мускули
Изследователи от Токайския университет сътвориха биохибриден робот, който е построен на основата на жива мускулна тъкан от плъх, железен скелет и пластмаса. Устройството имитира придвижването на човешки палец, може да реалокира дребни предмети, да сгъва ставите. Описанието е оповестено в списание Science Robotics.

Мускулите се свиват, когато към тях се подаде електрическо напрежение. За да се движи изкуственият палец като човешки, инженерите са възпроизвели работата на двойка мускули –антагонист и протагонист. Когато един от мускулите се свива, другият се отпуска.

Материалът за мускулите на робота е са тънки хидрогелови пластинки, покрити с миобласт от плъх – млади мускулни кафези, от които по-късно се развива мускулната тъкан.

Ставите на новия робот може да се свиват съвсем под прав ъгъл, което дава опция да се извършват относително комплицирани задания.

Сега роботът е в положение да вдигне предмет и да го реалокира Въпреки това живата тъкан има избрани ограничавания: да вземем за пример устройството може да работи единствено във водна среда, тъй като при непрекъснато придвижване мускулът се износва бързо.

Срокът на валидност на робота към този момент е не повече от седмица. /РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР