Японското правителство официално прие законопроект през уикенда, който ще позволи

...
Японското правителство официално прие законопроект през уикенда, който ще позволи
Коментари Харесай

Япония официално отвори врати за чуждестранни работници

Японското държавно управление публично одобри законопроект през уикенда, който ще разреши приема на повече задгранични служащи. Тази мярка е цел облекчение на тежкия дефицит на работна ръка, който е главен минус за японската стопанска система, написа CNBC.

Но това може да не е задоволително, с цел да смекчи големия проблем с намаляващата работна мощ на нацията.

От април идната година третата по величина стопанска система в света ще разреши на неквалифицирани чужденци да работят в 14 бранша, в това число строителство и грижи за възрастни хора до пет години. Квалифицираните чужденци ще могат да останат в Япония със фамилиите си за неопределен срок. Кабинетът на премиера Шиндзо Абе утвърди законите предишния месец.

Понастоящем неквалифицираните служащи се одобряват единствено в границите на стратегия за образование за стажанти. Чужденците със профилирани знания, които не аплайват за непрекъснато престояване, могат да живеят в страната единствено за стеснен интервал от време без членове на фамилията.

" Вероятно няма да е задоволително, с цел да се предотврати свиването на популацията в трудоспособна възраст ", споделя Марсел Тилиант от Capital Economics.

Като цяло Токио възнамерява да одобри към 340 000 чужденци през идващите пет години. Но това няма да бъде задоволително, с цел да смекчи казуса с намаляващото население на Япония, което се е намалило с 373 000 души през 2017 година, разяснява Кохей Алохара, икономист в Natixis Japan Securities. " Въпреки че политиката за отваряне на вратата е крачка в вярната посока, държавното управление би трябвало да одобри повече. "

Дългата на дълготрайност на живота и понижаването на раждаемостта водят до фрапантно понижаване на популацията в трудоспособна възраст в Япония, т.е. тези на възраст под 64 години. Понастоящем трима от 10 души сега са на възраст 65 години и по-възрастни, само че се чака те да се усилят до четири на 10 през идващите четири десетилетия, съгласно Международния валутен фонд.

" Промените в законодателството в региона на имиграцията значат, че притокът на задгранични служащи през идващите няколко години евентуално ще надвиши 195 000 души през 2017 година ", сподели Марсел Тиелиан, старши икономист за Япония, Австралия и Нова Зеландия в Capital Economics.

Основен въпрос е дали чужденците ще одобряват новото законодателство, изключително когато би трябвало да дават отговор на условията за японския език. Също по този начин остава да се види дали чужденците желаят да се реалокират в страна, където стопанската система я чака систематичен крах, сподели Ивахара.

В последна сметка единствено миграцията не се чака да позволи застаряващото население на Япония.

" Ще загубим 17,5 милиона интензивно население в трудоспособна възраст след 20 години, може би е прекомерно късно да се компенсират тези цифри ", споделя Котаро Тамура, някогашен сенатор и някогашен парламентарен секретар за японската икономическа и фискална политика. Той предлага увеличение на растежа на продуктивността и намиране на различно финансиране за застрашената социалноосигурителна система на страната.

Риск от асимилация

И до момента в който администрацията на Абе възнамерява да употребява технологиите за автоматизация и изкуствен интелект, с цел да се оправи с трудовата рецесия, тя осъзнава, че към този момент не може да подценява опцията за повече служащи мигранти. Но доста от тях, в това число политиците от опозицията, се тормозят от въздействието на това върху хомогенното общество на Япония.

Японците схващат потребността от мигранти, само че може би не са подготвени да ги приветстват, споделя Тамура.

Езиковите проблеми и различаващите се обществени традиции са повода, заради която доста японски жители и бизнеси не желаят да одобряват непрекъснато задгранични служащи, споделя Саюри Ширай, професор в университета Кейо.

Ресторантите, да вземем за пример, от ден на ден наемат повече мигранти, само че хората споделят, че услугите им не са положителни заради информационни проблеми, споделя тя. Много от тях също се тормозят, че повече чужденци ще докара до изменящата се японска просвета и даже расови разслоения, прибавя тя.

За неквалифицираните чужденци, изключително тези от разрастващите се страни, казусът с нарушаванията на правата на индивида е друго затруднение. Правителството от дълго време е изправено пред рецензии по отношение на третирането на такива служащи, които работят като " механически стажанти ", постоянно в неприятни условия и за възнаграждение под минималната работна заплата.

С повече неквалифицирани служащи, които би трябвало да дойдат през идната година, може да зародят повече такива случаи, сподели Ивахара. Правителството даде обещание да се заеме с проблемите, само че към момента не са оповестени съответни ограничения, съгласно Ширай.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР