Японското правителство обмисля пакет от стимули, възлизащ на около 10

Японското правителство обмисля пакет от стимули, възлизащ на около 10 ...

Стимули за $90 милиарда планира Япония, за да компенсира вдигането на данъците.


Японското правителство обмисля пакет от стимули, възлизащ на около 10 трилиона йени (87,87 млрд. Долара), за да компенсира влиянието на увеличението на данъка върху продажбите през следващата година и да увеличи разходите за обществени сгради след серия от природни бедствия, пише Reuters.

Някои от средствата ще отидат за мерки, обявени преди това, като например данъчни облекчения за закупуване на автомобили и ваучери за пазаруване, за да помогнат на домакинствата с ниски доходи.

Правителството също така се стреми да харчи повече за инфраструктурата и предотвратяването на бедствия, заради притеснения от нарастващите глобални рискове, посочват източници, които отказват да бъдат идентифицирани, тъй като пакетът не е финализиран.

Възможно е правителството да разпредели тези разходи за повече от една година, според източници. Данъкът върху продажбите в страната се очаква да нарасне до 10% през октомври 2019 г. от сегашните 8%.

Целта на увеличаването на данъците е да се осигурят средства по разходите за социално осигуряване в условията на застаряване на населението и да се спре изпращането на сметките за това на бъдещите поколения, писа Mainichi Japan края на миналия месец.

Министър-председателят Шиндзо Абе вече каза, че ще освободи храната и някои ежедневни стоки от данъка, за да смекчи ефекта, но все още има голяма загриженост, че увеличаването на данъците ще наруши потребителското търсене и настроение.

Данъчното увеличение може да струва на гражданите около 5,6 трилиона йени, според оценката на Японската централна банка. Някои длъжностни лица искат да предприемат стъпки, за да компенсират тази тежест колкото е възможно повече.

Пакетът от стимули поражда безпокойство за държавния дълг на Япония, който е двойно по-голям от икономиката на страната, възлизаща на 5 трилиона долара. Япония е най-задлъжнялата страна в света, измерено чрез дълг към брутен вътрешен продукт. Към 2018 г. съотношението на дълга на Япония към БВП достига най-високото си ниво от 254%.

Размер на държавен дълг на Япония

Снимка 388415

Източник:tradineconomics

Държавен дълг на Япония, Италия, САЩ, Гърция; (% от БВП)

Снимка 388456
Източник:

Източник:OECD

Източник: money.bg