Японско-българска бизнес асоциация (JBBA) вече е учредена и функционира у

...
Японско-българска бизнес асоциация (JBBA) вече е учредена и функционира у
Коментари Харесай

Японско-българска бизнес асоциация ще представлява интересите на японския бизнес у нас

Японско-българска бизнес асоциация (JBBA) към този момент е учредена и действа у нас с дейната поддръжка на посолството на Япония в България. Неправителствената организация има за цел да подкрепя развиването на двустранните стопански и търговски връзки сред Япония и България. Асоциацията насочва напъните си към сливане и показване на  японския бизнес у нас, насърчаването на двустранната търговия и вложения, популяризирането на положителните бизнес практики и развиването на положителната среда за правене на бизнес в страната.

В България японските компании са безапелационно показани в разнообразни стопански  отрасли като автомобилостроенето, осведомителните технологии, фармацевтиката, храните, тютюневите артикули, както и в доста други браншове. Силното наличие на водещи японски корпорации у нас сътвори нужда за японския бизнес в България да има платформа за продан на информация и шерване на опит, както и за обединено посланичество пред държавните, неправителствените и бизнес организации.

Учредители на асоциацията са JTI България, Astellas Pharma, Takeda България, SEGA Black Sea, Zen-noh Foods. Членове на управителния съвет са Владислав Михов – общоприет управител на JTI България и председател на съвета, Стамен Банковски - общоприет управител на Astellas Pharma за Унгария, България и Румъния и заместник-председател на управителния съвет, както и Тодор Кесимов - общоприет управител, Takeda България.

“Учредяването на Японско-българската бизнес асоциация (JBBA) е реалност, който ме прави извънредно благополучен. Убеден съм, че Асоциацията ще извършва значима роля в насърчаването на бизнеса на присъстващите към този момент на българския пазар японски компании, както и в привличането на нови такива, които в бъдеще ще влагат и ще развиват активност в България. Подпомагането на активността на японските компании в страната е една от най-важните задания за посолството. Искрено се надявам, че съдействието с Японско-българската бизнес асоциация ще бъде главната движеща мощ за основаването на нови благоприятни условия в развиването на икономическите връзки сред Япония и България ”, показа посланикът на Япония в България Н.П. Хироши Нарахира.

Японско-българската бизнес асоциация към този момент подписа съглашения за партньорство с два от най-големите университети у нас – Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и УНСС. Целта на споразуменията е да се заздрави връзката сред висшето обучение и действителния бизнес и да се обезпечат нови благоприятни условия за разширение на познанието в региона на стопанската система, вложенията и ръководството.

Според формалните данни за 2020 година стокообменът с Япония възлиза на 225,2 млн. щ. $, като отбелязва нарастване от 2,3% по отношение на същия интервал на 2019 година Износът ни за Япония резервира равнищата си от миналата година, като записва леко нарастване от 0,7%. Вносът ни от Япония също отбелязва нарастване от 2,8%. Една от задачите на асоциацията е да спомага за развиването на тези индикатори. Част от дейностите на асоциацията ще са да дава информация за капиталовия климат и законодателната рамка, както и да обезпечава поддръжка, взаимно с посолството на Япония в България, на евентуални японски вложители в страната.

„ Японските компании, марки и капитали имат своето съществено място на пазара в България. Между двете страни има открити дълготрайни връзки, доста традиция, контакти и разнородни планове през последните десетилетия. Вярваме, че нашата асоциация, с дейната поддръжка на посолството, има доста работа пред себе си – да обединим обвързваните с Япония компании у нас, тъй че дружно да работим за повече двустранна търговия, по-добра бизнес среда, повече бизнес, който да работи в изгода както на облагите, по този начин и на хората, и на обществото като цяло “, показа Владислав Михов, ръководител на управителния съвет на Японско-българската бизнес асоциация.

„ Основните цели и старания на асоциацията ще бъдат ориентирани към поощряване на развиването на устойчива бизнес среда за японски компании в България, ползотворното съдействие сред тях и насърчаването и подпомагането на влизането в нашата страна на нови вложения от Япония. “, разяснява заместник-председателят на управителния съвет Стамен Банковски.

„ Асоциацията ще поддържа и съставлява ползите на своите членове в връзките им с японските и българските институции, за увеличение на комерсиалната и капиталова активност сред България и Япония, както и икономическото развиване и продан сред двете страни. “, добавя Тодор Кесимов.

Новоучредената асоциация стъпва на от дълго време открити обичаи - бизнес връзките сред Япония и България стартират през 1927 година с замяна на публични писма, свързани с търговски кораби и използване на клаузата MFN. През 1939 година японската  дипломатическа легация е публично открита в България. През 1942 година България открива своята дипломатическа легация в Япония. С спиране от няколко години дипломатическите връзки сред двете страни съществуват повече от 80 години. През 2019 година Япония и България отпразнуваха „ Тройна годишнина “, а точно 110-годишнина от откритите взаимоотношения, 80-годишнина от дипломатическите и 60-годишнина от възобновяването на дипломатическите връзки.

Още елементи за JBBA можете да откриете
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР