Японският Семейни работи грабна Палмата, Спайк Лий е с Гран

...
Японският Семейни работи грабна Палмата, Спайк Лий е с Гран
Коментари Харесай

Всички фаворити на 19’ с награди в Кан

Японският Семейни работи сграбчи Палмата, Спайк Лий е с Гран при, ливанският Кафарнаум взе премията на журито, корейският Изгаряне – на пресата и особено отличие за Артистичен вулкан

Всички любимци от прогнозите на 19 минути – виж на 19min.bg, си разпределиха премиите в Кан. Златната палма отиде при японския Семейни работи на Хироказу Коре-Еда. Черен в КуКлуксКлан – антиамериканската и най-много антитръмповска холивудска продукция на положителния остарял Спайк Лий взе Гранд при. Журито на Кейт Бланшет присъди на Кафарнаум на ливанката Надин Лабаки своята специфична премия. Режисьорското отличие – Приз за мизансцен, както тук се назовава, е за поляка Павел Павликовски и неговата Студена война.

Марчело Фонте е компенсацията с неговата премия за мъжка роля за италианския Кучкарят, а отново на Ботуша за Щастливия Лазаро на Алис Рорвашер е присъдено оценката за сюжет. Руският Айка получи наградата за женска роля за Самал Йесламова. В Москва отива и премията за музика – леко подценяване на кино лентата Лето на Кирил Серебренников, само че респект към основния му воин – Виктор Цой.

Журито даде изключителна Специална Златна палма на доайена Жан – Люк Годар, като комплимент за присъединяване му. Това пък е обвързвано с 50-годишнината от нежната гражданска война против Дьо Гол, в която режисьорът ефективно взе участие откъм Кан като предизвиква прекъсването на фестивала – нещо, което преди него е правила единствено Втората международна война. Наградата за Артистичен вулкан е за корейския Изгаряне, който евентуално заслужава и повече, което счита и колегията, защото присъди на този грациозен филм и преснаградата на ФИПРЕСИ.

Напомняме, че миналогодишният й притежател и прител на 19 минути Кантемир Балагов тази година беше член на журито на Особен взор, управлявано от Бенисио Дел Торо (човекът до дясното рамо на артиста, който се забавлява на фотосите на 1а страница).
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР