Японският режисьор Хирокадзу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал

...
Японският режисьор Хирокадзу Коре-Еда спечели главната награда на 71-вия кинофестивал
Коментари Харесай

Японски филм грабна "Златна палма" на кинофестивала в Кан

Японският режисьор Хирокадзу Коре-Еда завоюва основната премия на 71-вия кинофестивал в Кан - "Златната палма ". предадоха международните организации. Той бе отличен за кино лентата "Семеен въпрос " (оригинално заглавие "Магазинни крадци ", "Manbiki kazoku ").

Полският режисьор Павел Павликовски получи наградата за най-хубава постановка за мелодрамата "Студена война " (Zimna wojna). Павликовски е награден в Кан за първи път, само че е притежател на "Оскар " за най-хубав задграничен филм през 2005 година за черно-бялата драма "Ида " (Ida).

Ливанската кинематографистка Надин Лабаки получи Наградата на журито за обществената драма "Капернаум " (Capharnaum или Capernaum) за ориста на децата, жертва на принуждение в раздирания от обществени проблеми актуален Бейрут.



Наградата за най-хубав сюжет беше присъдена на два кино лентата - на италианката Аличе Рорвахер за кино лентата "Щастливия Лазар " (Lazzaro felice) и на кино лентата "Три лица " (Se rokh) на иранския режисьор Джафар Панахи,който е и сценарист на кино лентата.

Американецът Спайк Ли, който не е взел участие в Кан от 27 години, бе почетен с Голямата премия (Grand Prix) за "BlacKkKlansman ". Политическият филм, в който режисьорът от Бруклин жигосва по едно и също време расизма, крайната десница и президента Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила, стартира с историята на чернокожия служител на реда Рон Столуърт, внедрил се в Ку Клукс Клан през 1978 година, и приключва със събитията в Шарлотсвил във Вирджиния през август 2017 година



Филмът на белгийския режисьор Лукас Донт "Момиче " (Girl) бе награден със "Златна камера ". Филмът на фламадеца участваше в програмата "Особен взор "и по-рано през днешния ден беше отличена и с премията на Международната асоциация на кинокритицитев FIPRESCI (ФИПРЕССИ).

Италианският артист Марчело Фонте бе отличен с премията за най-хубава мъжка роля за бруталната престъпна драма "Кучкарят " ( "Dogman ") на режисьора Матео Гароне.

Казахстанската актриса Самал Еслямова бе удостоена с наградата за най-хубава женска роля за основната роля в съветския филм "Айка " на режисьора Сергей Дворцевой, който също е роден в Казахстан - обществена драма, разказваща историята на млада незаконна имигрантка от Киргизстан - Айка, която е принудена да се откаже от новороденото си дете и се пробва да оцеее в жестоката действителност на модерна Москва, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР