Японският промишлен конгломерат Toshiba прогнозира първа печалба от четири години

Японският промишлен конгломерат Toshiba прогнозира първа печалба от четири години ...

Тoshiba смени шефа си. Очаква първа печалба от четири години.


Японският промишлен конгломерат Toshiba прогнозира първа печалба от четири години насам. Компанията очаква чиста печалба от 520 милиарда йени ($4,8 млрд.), като преди това предвиждаше загуби в размер на110 милиарда йени. Анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, прогонозираха печалба от 187,84 милиарда йени. 

Реализирането на този положителен финансов резултата на Toshiba е свързан с продажбата на губещото дъщерно дружество Westinghouse Electric на консорциум от американските хедж фондове, ръководен от Baupost Group. Очаква се тази транзакция да увеличи капитала на Toshiba с 410 милиарда йени (3,68 милиарда долара) и да осигури допълнителни данъчни ползи за компанията.

Toshiba с резервен план, ако пропадне сделката за $18 милиарда
Toshiba с резервен план, ако пропадне сделката за $18 милиарда

Японската компания ще направи IPO за бизнеса с чипове

Освен това през септември японската корпорация се съгласи да продаде Toshiba Memory, втори по големина в света производител на чипове NAND, на консорциум, ръководен от инвестиционния фонд Bain Capital за за 2 трлн йени. 

Сделката за продажбата на бизнеса с чипове е подписана, но все още съществуват редица правни и законодателни проблеми, които могат да затруднят приключването й, планирано за края на март.

За приключващата в края на март финансова година Toshiba прогнозира нулева оперативна печалба, докато преди това се говореше за такава в размер на 440 млрд. йени. От компанията очакват годишните приходи да спаднат с 22% - до 9.3 трилиона йени. 

Toshiba с $8.4 милиарда загуба заради Westinghouse
Toshiba с $8.4 милиарда загуба заради Westinghouse

Въпреки това компанията прогнозира печалба за следващата година

Днес Toshiba Corp. също така обяви назначаването на нов главен изпълнителен директор на компанията. От 1 април поста ще заеме 60-годишният Нобуяки Куруматани, в момента президент на фонда за преки инвестиции CVC Asia Pacific Japan, се казва в съобщението на компанията.

Преди да се присъедини към CVC през май 2017 г., Куруматани е заместник-председател и член на борда на Sumitomo Mitsui Financial Group.

Настоящият главен изпълнителен директор и президент на Toshiba, Сатоши Цунакава, ще се оттегли и ще стане главен оперативен директор.

С промените в ръководството корпорацията се опитва да възстанови доверието на инвеститорите. И да намери нови възможности за растеж, без два от ключовите си до момента елементи на дейността си - ядрената енергетика и производството на чипове.

Източник: money.bg