Японският промишлен конгломерат Toshiba прогнозира първа печалба от четири години

...
Японският промишлен конгломерат Toshiba прогнозира първа печалба от четири години
Коментари Харесай

Тoshiba смени шефа си. Очаква първа печалба от четири години

Японският индустриален конгломерат Toshiba предвижда първа облага от четири години насам. Компанията чака чиста облага от 520 милиарда йени ($4,8 млрд.), като преди този момент предвиждаше загуби в размер на110 милиарда йени. Анализатори, интервюирани от Thomson Reuters, прогонозираха облага от 187,84 милиарда йени.

Реализирането на този позитивен финансов резултата на Toshiba е обвързван с продажбата на губещото дъщерно сдружение Westinghouse Electric на консорциум от американските хедж фондове, управителен от Baupost Group. Очаква се тази транзакция да усили капитала на Toshiba с 410 милиарда йени (3,68 милиарда долара) и да обезпечи спомагателни данъчни изгоди за компанията.

 Toshiba с авариен проект, в случай че пропадне договорката за $18 милиарда
Toshiba с авариен проект, в случай че пропадне договорката за $18 милиарда

Японската компания ще направи IPO за бизнеса с чипове

Освен това през септември японската корпорация се съгласи да продаде Toshiba Memory, втори по величина в света производител на чипове NAND, на консорциум, управителен от капиталовия фонд Bain Capital за за 2 трлн йени.

Сделката за продажбата на бизнеса с чипове е подписана, само че към момента съществуват редица правни и законодателни проблеми, които могат да затруднят приключването й, планувано за края на март.

За приключващата в края на март финансова година Toshiba предвижда нулева оперативна облага, до момента в който преди този момент се говореше за такава в размер на 440 милиарда йени. От компанията чакат годишните доходи да спаднат с 22% - до 9.3 трилиона йени.

 Toshiba с $8.4 милиарда загуба поради Westinghouse
Toshiba с $8.4 милиарда загуба поради Westinghouse

Въпреки това компанията предвижда облага за идната година

Днес Toshiba Corp. също по този начин разгласи назначението на нов основен изпълнителен шеф на компанията. От 1 април поста ще заеме 60-годишният Нобуяки Куруматани, сега президент на фонда за директни вложения CVC Asia Pacific Japan, се споделя в известието на компанията.

Преди да се причисли към CVC през май 2017 година, Куруматани е заместник-председател и член на борда на Sumitomo Mitsui Financial Group.

Настоящият основен изпълнителен шеф и президент на Toshiba, Сатоши Цунакава, ще се отдръпна и ще стане основен действен шеф.

С измененията в управлението корпорацията се пробва да възвърне доверието на вложителите. И да откри нови благоприятни условия за напредък, без два от основните си досега детайли на активността си - нуклеарната енергетика и производството на чипове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР