Японският производител на въздушни възглавници Таката (Takata) подаде днес молба

...
Японският производител на въздушни възглавници Таката (Takata) подаде днес молба
Коментари Харесай

Производителят на въздушни възглавници "Таката" поиска защита от кредитори

Японският производител на въздушни възглавници " Таката " (Takata) подаде през днешния ден молба за отбрана от кредитори при банкрут в Съединени американски щати и Япония, защото изпитва усложнения, свързани с искове и разноски по изтеглянето на коли поради дефектна продукция, предадоха международните организации.

Съветът на шефове на 84-годишната компания е взел решението на съвещание тази заран, отбелязва ДПА.

Таката уточни, че по този метод ще може да подсигурява, че ще продължи да обезпечава замяна на дефектните нагнетателни помпи във въздушните възглавници, които доведоха до произшествия, предизвикали гибелта на минимум 16 души, осведоми Асошиейтед прес.

Американското поделение на компанията също е подало молба за отбрана от кредитори нощес.

Таката удостовери, че по-голяма част от нейните активите ще бъдат купени за 1.6 милиарда $ от съперника й Кий сейфти систъмс (Key Safety Systems) - компания с централа в Детройт, американския щат Мичиган, само че с китайски притежатели.

Таката е в рецесия, защото дефектните нагнетателни помпи за въздушни възглавници, които създава, принудиха автомобилостроителите да изтеглят 100 милиона автомобила в международен мащаб. Възглавниците могат да се издуят с прекомерно огромна мощ и пукайки се да разпилян в купето железни частици, наранявайки водача или пасажерите.

Най-малко 16 смъртни случая и над 180 пострадвания са свързани с този недостатък в целия свят.
Главният изпълнителен шеф на Таката Шигехиса Такада заяви на конференция през днешния ден, че напуща поста си, както и поста на ръководител на съвета на компанията.

Общите отговорности на японската компания се пресмятат на 1.7 трилиона йени (15 милиарда долара), съгласно анализаторската компания " Токио Шоко Рисърч " (Tokyo Shoko Research), представена от Ройтерс.

Окончателният размер на отговорностите ще зависи от това по какъв начин ще бъдат уредени разногласията с автомобилопроизводителите, които понесоха по-голяма част от разноските за подмяната на дефектните въздушни възглавници, уточни юрист на компанията.

" Кий сейфти систъмс " ще поеме към момента перспективните действия на " Таката ", а останалите ще бъдат реорганизирани, с цел да продължи производството на милиони нагнетателни помпи, нужни за замяната, показват двете компании.

Американската компания ще резервира множеството работни места в " Таката ", които наброяват 60 хиляди в 23 страни, и няма да закрива заводите в Япония.

Това евентуално е най-големият банкрут в индустрията на Япония в интервала след Втората международна война, отбелязва организация Киодо.

Токийската борса заяви през днешния ден, че акциите на " Таката " ще бъдат делиствани на 27 юли. Книжата на " Таката " няма да се търгуват през днешния ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР