Японският премиер Шиндзо Абе ще посети през май Съединените щати,

...
Японският премиер Шиндзо Абе ще посети през май Съединените щати,
Коментари Харесай

Шиндзо Абе и Доналд Тръмп си разменят посещения през май

Японският министър председател Шиндзо Абе ще посети през май Съединените щати, след което по-късно другия месец се чака аудиенция на американския президент Доналд Тръмп в Япония, заяви през днешния ден японският министър на външните работи Таро Коно, представен от Асошиейтед прес и ТАСС.

Коно сподели това на взаимна конференция с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, и. д. началник на Пентагона Патрик Шанахън и японския министър на защитата Такеши Ивая. Четиримата се събраха на среща във Вашингтон във формат две плюс две (министри на външните работи и на отбрана), показва Българска телеграфна агенция.

Абе ще бъде посетител на семейство Тръмп във Вашингтон по случай рождения ден на първата дама Мелания Тръмп, след което на собствен ред кани американския президент и брачната половинка му да бъдат първите задгранични посетители, който ще се срещнат с новия японски император в края на май. Очаква се 85-годишният император Акихито да абдикира на 30 април след 30 години на трона и да бъде завещан от сина си принц Нарухито.

Япония няма доста близки другари в Азия и Абе употребява всяка опция, даже и възкачването на новия император, с цел да ухажва Тръмп, отбелязва АП.

Главният секретар на японското държавно управление Йошихиде Суга сподели по този мотив, че посрещането на президента на Съединени американски щати като първи държавен посетител през новата императорска епоха " ще символизира непоклатимата заварка на японско-американския съюз ".

В момента японските домакини уреждат Тръмп да гледа последния ден от огромен шампионат по сумо на 26 май, с цел да може да връчи купата на спечелилия.

Държавният секретар на Съединени американски щати сподели, че няма да подаде оставка, макар апелите на Северна Корея да се отдръпна и да отстъпи мястото си на някой " по-зрял в общуването ", съобщи ДПА.

" Нищо не се е трансформирало. Продължаваме да работим за договаряния. Все още съм отпред на екипа ", съобщи Помпейо.

Той акцентира, че не е изтълкувал неправилно позицията на Северна Корея, и увери, че нейният водач Ким Чен-ун е заречен да постави завършек на нуклеарната стратегия на страната си.

Япония е " подготвена да възстановява своите връзки със Северна Корея, когато нуклеарният, ракетният въпрос и този за отвличанията (на японци от режима в Пхенян) бъдат уредени ", сподели Таро Коно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР