Японският премиер Шиндзо Абе се зарече Япония повече никога да

...
Японският премиер Шиндзо Абе се зарече Япония повече никога да
Коментари Харесай

Императорът и премиерът на Япония се покаяха за политиката на страната по време на ВСВ

Японският министър председател Шиндзо Абе се зарече Япония повече в никакъв случай да не взе участие във войни. Това заричане той направи по време на паметна гала в Токио във връзка 75-годишнината от капитулацията на страната във Втората международна война, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Трагедията на войната в никакъв случай към този момент не би трябвало да се повтори. Ние сме изпълнени с решителност да останем правилни на това заричане и да продължим, в съдействие с цялата интернационална общественост, да решаваме най-различни проблеми ", сподели той, като уважи паметта на всички японци, починали във войната.

Церемонията в зала " Нипон будокан " беше лимитирана до по-малко от една десета от миналогодишния си размер, с цел да се ограничи разпространяването на COVID-19. След оповестената минута безмълвие, с послание към нацията направи и император Нарухито. Той изрази убеденост, че японският народ с обединени старания ще преодолее епидемията от ковид и обвързваните с нея компликации. " С възприятие на надълбоко разкайване откровено искам Япония в никакъв случай повече да не взе участие във война ", съобщи той.

Снимка: Reuters

Миналата година Нарухито наследи трона от татко си Акихито. Той е внук на император Хирохито, в името на който японските бойци се борят във Втората международна война. В нея умират 3,1 млн. японци, от които 800 хиляди са единствено жертвите от американските атомни бомбардировки над градовете Хирошима и Нагасаки.

На 16 август 1945 година, единствено седмица след атомните бомбардировки, в радиообръщение към своите жители Хирохито признава, че страната повече не е в положение да продължи войната и е принудена да одобри изискванията на спечелилите, изложени в Потсдамската декларация.

Актът за безусловната капитулация е подписан на 2 септември на борда на американския военен транспортен съд " Мисури " в Токийския залив. Това е и формалният завършек на Втората международна война.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР