Японският премиер Шиндзо Абе се насочва тази седмица към Иран

...
Японският премиер Шиндзо Абе се насочва тази седмица към Иран
Коментари Харесай

Японският премиер отива в Техеран и като посредник между Иран и САЩ

Японският министър председател Шиндзо Абе се насочва тази седмица към Иран за рядка дипломатическа задача, надявайки се да облекчи напрежението сред Ислямската република и основния съдружник на Токио Вашингтон. Това заяви БГНЕС.

Техеран е заседнал в яростно опълчване със Съединени американски щати, откакто предходната година президентът Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка.

Сега Вашингтон още веднъж наложи наказания и дислоцира войски в района, засилвайки военно-икономическия напън върху Иран, в това число като принуди американските съдружници като Япония да спрат да купуват ирански нефт.

Представители на японското държавно управление настояват, че Абе няма да показа на Техеран лист с претенции или да съобщи известие от Вашингтон, а вместо това желае да нарежда Япония като безпристрастен медиатор.

Това може да се окаже потребно, сподели Майкъл Босак, специфичен консултант за връзките с държавното управление в Съвета Йокосука за Азиатско-тихоокеанските проучвания.

"Япония не носи нито исторически, нито набожен багаж като други евентуални посредници... (и) е демонстрирала желанието си да върви по своя път към политиката за Близкия изток ", сподели той пред AФП.

"Тези фактори усъвършенстват позицията на Абе за ангажираност с аятолах Хаменей и значат, че препоръчаните от Япония благоприятни условия биха разрешили на хардлайнерите в Иран да разпространяват препоръчаните хрумвания, без евентуалния неуспех, който може да пристигна от приемането на " западни "решения.

Абе ще се срещне с президента Хасан Рухани и висшия нравствен водач на страната аятолах Али Хаменей по време на визитата си на 12-14 юни. С тази аудиенция той ще стане първият японски министър председател, посетил Иран от 1978 година, година преди революцията в страната.

На този декор Япония се надява да намали температурата, настояват публични лица, като Абе завоюва благословията на Тръмп за пътуването за ходатайство, когато американският водач посети Токио предишния месец.

Според ирански коментатори Абе може да е самобитен пощальон на известия сред двете страни.

"Посещението на Абе идва незабавно след срещата с Тръмп в Япония, по тази причина американците са заинтригувани да употребяват този канал ", съобщи Ебрахим Рахимпур, някогашен заместник-външен министър, пред иранския вестник "Шарг ".

Иран ще "обяви нашите права и позиции, а другата страна може да разгласи посланията, които биха могли да бъдат посланието на американския президент ", сподели той.

Но макар че Япония има дългогодишни връзки с Техеран и топли връзки с Вашингтон, специалистите настояват, че Абе има малко въздействие от двете страни и посредничеството може да се окаже мъчно начинание за него.

Пътуването от японския министър председател "е изправено пред обилни трудности и е малко евентуално да даде резултати ", сподели Тобиас Харис, анализатор в консултантската група Tенео, в коментар за визитата.

"Макар Япония да има положителни връзки с страните от двете страни, тези връзки не постоянно се трансформират във въздействие ", добави той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР