Японският премиер Шиндзо Абе се кани да спечели в четвъртък

...
Японският премиер Шиндзо Абе се кани да спечели в четвъртък
Коментари Харесай

Японският премиер иска нов мандат заради мечтата си да промени конституцията

Японският министър председател Шиндзо Абе се кани да завоюва в четвъртък трети мандат като водач на Либерално-демократическата партия (ЛДП), а значи и късмет да реализира последната си фантазия - конституционна промяна, написа в собствен разбор Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Вътрешнопартийните избори по никакъв начин не са маловажни, тъй като дефинират кой ще стане министър-председател - точно водачът на политическата мощ с болшинство в долната камара наследява премиерското кресло.

Преизбран през 2015 година отпред на тази всемогъща дясна групировка, без даже да има противник, Абе по принцип би трябвало да се отдръпна от поста в края на втория си мандат този месец. Той обаче изиска и съумя да издейства смяна в партийния правилник, която му позволява трети мандат.

Срещу него излиза единствено един претендент за поста - някогашният министър на защитата Шигеру Ишиба, само че допитванията не му дават обещание победа.

Партията е разграничена на доста фракции, само че съвсем всички застават като един зад кандидатурата на Абе. Дори вътрешната министърка Сейко Нода не съумя да си подсигурява нужната за включване в конкуренцията поддръжка на най-малко 20 парламентаристи.

" Проблемът не е дали Шиндзо Абе ще завоюва или не, а по какъв начин ще стане победител ", счита Ючияма от Токийския университет.

" Без в действителност доста гласове в негова поддръжка властта му може да отслабне ", акцентира специалистът.

Сянката на свадите

Председателят на ЛДП се избира взаимно от депутатите на партията в Народното събрание - 405 души с 405 гласа, и от над един милион деятели и симпатизанти, чиито гласове се групират и тежестта им се приравнява също на 405.

Реклама

Победител става оня, който събере болшинство от тези 810 гласа.

" Вотът по райони (сред деятели и симпатизанти) ще е решителен ", счита Ючияма.

Ако Абе завоюва, значи е съумял да изтика на назад във времето всички кавги, наводнили печата от две години насам, поради които по време на предизборните диспути бе отрупан с въпроси: упрекнаха го по-специално, че облагодетелства свои другари.

Той прочее призна, че въпросните афери " частично са уязвили доверието ".

Главно заради слабостта на опозицията 63-годишният министър председател съумя да преодолее тези компликации и в случай че остане на поста до 2021 година, ще има шанса да счупи върха за най-продължително ръководство.

" Днешното състояние е тежък проблем за демокрацията. Трудното е да разберем по какъв начин да съживим дебатите и спортното начало в политиката ", акцентира Ючияма.

" Единствено вероятният метод "

Абе и Ишиба дефинират еднообразно характера на проблемите пред страната, да вземем за пример сложното излизане от дефлация, обществената бездна, която дели небогати и богати, спада в раждаемостта, публичната отбрана, изискванията за работа на дамите, предотвратяването на бедствия, конституционната промяна.

Но по друг метод проучват аргументите и оферират разнообразни решения.

Завърнал се на власт в края на 2012 година, Абе разчита да получи опцията да бъде още три години отпред на кабинета, с цел да нападна намерено задачата, мотивираща от десетилетия политическата му кариера - да промени пацифистката конституция, наложена на страната от американците след Втората международна война.

В стопански аспект, до момента в който съгласно Ишиба растежът на Япония зависи от съживяването на районите, Абе дава обещание да върви и отсега нататък по " единствения вероятен път " - тактиката, наречена " абеномика ", макар че още не е донесла обещаните резултати.

" Би могъл да се показа и по-добре, само че и това не е неприятно, а за човек от неговите среди (той е от известна фамилия на политици консерватори, бел. на АФП) той наподобява по-скоро прогресист, доколкото усилва ролята на дамите в стопанската система ", разсъждава обаче Робер Дюжарик, шеф на Института за азиатски проучвания към университета " Темпъл " в Токио.

И прибавя, че Абе има заслугата да е " доста деен в опитите да запуши пробива в интернационалната система, породен от политиката на Доналд Тръмп ", по-специално в договарянията за свободна търговия. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР