Японският премиер Шиндзо Абе ритуално дари клон от свещено дърво

...
Японският премиер Шиндзо Абе ритуално дари клон от свещено дърво
Коментари Харесай

Японският премиер ядоса Корея с дарение за спорен храм

Японският министър председател Шиндзо Абе ритуално подари клон от свещено дърво на противоречивия храм Ясукуни, което накара Южна Корея да изрази "дълбокото си страдание ", съобщи ДПА.

Очаква се, че консервативният министър-председател ще се въздържи от посещаване на 150-годишния боен мемориал по време на започващия във вторник негов четиридневен есенен фестивал, съобщи ДПА.

Храмът е източник на напрежение със страни като Китай и Южна Корея. В него се уважава паметта на починали във войни 2,46 милиона японци, включително 14 висши офицери военнопрестъпници от Втората международна война.

Японският министър за Окинава и Северните територии Сеичи Ето се помоли в храма тази заран. Той стана първият министър от японско държавно управление, който прави това от две години и половина.

Очаква се по време на есенния си фестивал храмът да бъде посетен от десетки японски депутати.

Южна Корея показва "дълбокото си страдание от обстоятелството, че държавното управление и парламентарните водачи на Япония още веднъж са изпратили блага или са посетили храма Ясукуни, който възхвалява окупаторските войни на Япония ", се сподели южнокорейското външно министерство в изказване, представено от организация Йонхап.

В текста се акцентира, че "Япония може да способства за бъдещото развиване на връзките сред Южна Корея и Япония и да завоюва доверието на прилежащите страни и на интернационалната общественост едвам когато водачите на Япония покажат с дейности, че демонстрират примирение към предишното ".

Посещенията на японски политически водачи в храма Ясукуни провокират гнева на някои прилежащи страни като Китай и Южна Корея, които считат, че този храм популяризира военновременната експанзия на Япония, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР