Японският премиер Шиндзо Абе обяви по време на пресконференция извършените

Японският премиер Шиндзо Абе обяви по време на пресконференция извършените ...

Японският премиер направи няколко рокади в своя кабинет.


Японският премиер Шиндзо Абе обяви по време на пресконференция извършените от него промени в състава на кабинета, като смени по-специално министрите на отбраната и на външните работи. Това съобщи на пресконференция правителственият говорител, цитиран от Ройтерс.

Ключовите функции са поверени на фигури, присъствали вече в управляващия екип; някои обаче сменят поста си, посочват от БТА. Още по тематаБрутният вътрешен продукт на Япония се свива с 0,5% през юлиТокио ревизира надолу ръста на БВП за второто тримесечие

Досегашният външен министър Таро Коно поема отбраната, което може да се разчете като знак, че Абе подкрепя неговата решимост в неотдавнашните все по-остри спорове с Южна Корея.

Тошимицу Мотеги, водил досега от японска страна консултациите със САЩ по търговските въпроси след излизането на Вашингтон от Транстихоокеанското партньорство (ТПП), вместо с икономическото съживяване ще се залови с дипломацията. Това може да се разглежда като награда, тъй като се очаква Япония и САЩ да обявят скоро, че сключват споразумение в търговията, посочва AFP.

Постът външен министър обаче е сред най-деликатните с оглед напрегнатите отношения с Южна Корея, териториалните спорове с Китай и Русия, обидите от страна на съюзника САЩ и увъртанията на Северна Корея по повод ядрената ѝ програма.

Японският правителствен говорител Йошихиде Суга - стожер на екипа и главен секретар на правителството, запазва досегашните си постове също като вицепремиера Таро Асо, който е и министър на финансите.

Има и 13 нови лица - за околната среда например ще отговаря популярният и многообещаващ млад политик Шиничиро Коидзуми, син на бившия премиер Джуничиро Коидзуми.

Коидзуми е един от 13-те първи министри сред 19, чиито назначения бяха обявени от Йошихиде Суга. На 38 години Коидзуми става третият най-млад министър в следвоенната история на Япония, съобщават местните медии.

Назначаването на Коидзуми, макар неговата длъжност да не е сред най-значимите постове в кабинета, може да даде положителен тласък на популярността на новия състав.

Дамите министри в новия състав са само две (ще отговарят за вътрешните работи и за олимпийските игри), макар Шиндзо Абе все така да твърди, че се стреми към общество с "бляскаво" женско присъствие.

Източник: investor.bg