Японският премиер Шиндзо Абе обеща да реформира пацифистката конституция на

...
Японският премиер Шиндзо Абе обеща да реформира пацифистката конституция на
Коментари Харесай

Шинзо Абе обеща да промени японската конституция, ако получи нов мандат

Японският министър председател Шиндзо Абе даде обещание да реформира пацифистката конституция на страната, в случай че бъде определен за нов мандат отпред на Либерално-демократическата партия (ЛДП), която оглавява от шест години, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Консервативният 63-годишен водач е любимец на изборите, планувани за 20 септември. Той има единствено един противник, 61-годишният някогашен министър на защитата Шигеру Ишиба.

Ако завоюва, Абе ще остане отпред на третата международна стопанска система още три години, трансформирайки се в най-дълго управлявалият водач в актуалната японска история.

" Време е да се заемем с промяната на Конституцията ", съобщи Абе. Той добави, че възнамерява да показа проектозакон за промени и допълнения пред Народното събрание до края на годината.

Според член 9 японската Конституция, основана през 1947 година от американските окупационни сили след капитулацията на Токио в края на Втората международна война, страната се отхвърля " вечно " от войната и се задължава " в никакъв случай да не поддържа сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, нито различен боен капацитет ". Абе желае да промени тази наредба, считана от националистическите среди за позорен спомен от провалянето през 1945 година.

Япония към този момент възвърне военните си сили, наречени " Сили за самозащита ". Те имат задължението да не се намесват във военни дейности с изключение на при директно нахлуване против страната. Абе изяснява, че желае да промени Конституцията, с цел да даде на тези войски явен статут, запазвайки фундаменталния принцип на пацифизма, на който японците държат.

По време на речта си министър председателят похвали и своята икономическа тактика, която съгласно него е довела до доста ниско ниво на безработицата, повишение на броя на туристите и възобновяване на стопанската система. В дипломатически проект той е решен да се срещне персонално със севернокорейския водач Ким Чен-ун, с цел да реши въпроса за ориста на японците, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на предишния век за образование на шпиони.

Неговият съперник Ишиба, който порица неналичието на диспути в партията, натъртва от своя страна на нуклеарна опасност от страна на Северна Корея и демографските проблеми. Япония се сблъсква със застаряване на популацията и ниска раждаемост, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР