Японският премиер Фумио Кишида и папа Франциск се договориха в

...
Японският премиер Фумио Кишида и папа Франциск се договориха в
Коментари Харесай

Свят без ядрени оръжия поискаха папа Франциск и премиерът на Япония

Японският министър председател Фумио Кишида и папа Франциск се договориха в сряда да се стремят към свят, свободен от нуклеарни оръжия, защото войната на Русия против Украйна съставлява сериозна опасност за световната сигурност, съобщава Агенция Ройтерс.

Посещението във Ватикана на водача на единствената страна, претърпяла опустошенията от атомни бомбардировки, пристигна откакто съветският президент Владимир Путин съобщи, че може да употребява нуклеарни оръжия, до момента в който войната се проточва.

Кишида и Франциск осъдиха убийството на цивилни в Украйна и се съгласиха да засилят напъните за възобновяване на мира в раздраната от война страна, съгласно японското външно министерство.

Франциск беше представен от Ватикана, който споделя на Кишида, че използването и притежаването на нуклеарни оръжия е " немислимо ". Срещата е първата от 2014 година насам сред японски министър председател и папата във Ватикана.

Франциск продължи да приказва гласно за премахването на нуклеарните оръжия, в това число посредством своите обръщения през 2019 година в Хирошима и Нагасаки, двата японски града, над които Съединените щати взривиха атомни бомби през Втората международна война.

Срещата се състоя преди диалозите на Кишида с италианския министър председател Марио Драги, по време на които нашествието на Русия в Украйна също ще бъде съществена точка от дневния ред, съгласно японски представители.

От петък Кишида е на осемдневно турне из пет страни в Югоизточна Азия и Европа. Той би трябвало да организира диалози с английския министър председател Борис Джонсън в четвъртък.

Пътуването, което го води и до Индонезия, Виетнам и Тайланд, идва преди срещата на върха на Групата на седемте огромни развити страни, която ще се организира в Германия през юни.

С двамата водачи на европейските страни, които са част от Г-7, Кишида евентуално ще разиска техния отговор на войната, в това число филантропична помощ за Украйна и наказателни ограничения против Русия и Северна Корея, която още веднъж изстреля балистична ракета в сряда в нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Кишида също се стреми да ускори съдействието за " свободен и отворен Индо-Тихоокеански " район в лицето на възходящата убеденост на Китай в районните води.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР