Японският посланик в България връчи висок императорски орден на пианистката

...
Японският посланик в България връчи висок императорски орден на пианистката
Коментари Харесай

Пианистката проф. Жени Захариева с императорски орден от Япония

Японският дипломат в България връчи висок императорски медал на пианистката и възпитател проф. Жени Захариева. През 2019-та София и Токио означават три юбилейни годишнини по отношение на установяването на дипломатическите връзки сред България и Япония.

Магията на българо-японската непосредственост може би е най-силно закодирана в музиката. В Япония празнуват и свирят Панчо Владигеров по-добре от нас. Познават Детския радиохор, хор Бодра промяна, квартет Димов, Софийската опера, мюзикълите на Александър Владигеров, композитора Александър Йосифов и кой ли не от иконите на българската класическа музика.

А сега при проф. Жени Захариева в нашата Музикална академия специализира японски пианист - лауреат на Международния конкурс за пиано " Йохан Себастиан Бах " в Япония. Там проф. Жени Захариева е ръководител на журито. А тук зад музея " Земята и хората " има посадено дърво от проф. Юко Ямаока - гранддама на японското пиано, член на журито на нашия конкурс " Музиката и земята ".
проф. Жени Захариева: Трудно е да се изброят имената на наши музиканти, известни там, където 4000 фенове в най-голямата концертна зала в света на японската телевизия NHK скандират " Кабаиванска - ранг! " след гастролите ѝ.
Какво е този момент за теб?
Проф. Жени Захариева: О, доста съм щастлива! Възприемам това като премия за моите, бих споделила, щастливи начинания в съдействието в региона на музиката сред Япония и България. Но също по този начин схващам тази премия като премия за моите сътрудници музиканти, които от години реализират това съдействие - актьори, педагози, композитори. Бих могла да дам доста, доста образци. Например наличието на Детския радиохор от години в Япония, турнетата на операта, японските студенти в нашата академия. Между тях и едно международно име - Коджио Икава, наш студент, гордеем се с това, възпитаник на проф. Константин Ганев. Така че тази активност е доста богата и преди мен, само че изключително бих споделила тя се ускорява през 90-те години на предишния век. Имам поради към този момент наличието на Дните на японската просвета, когато за нас се откриват доста нови страници в традициите на предишното и съвременността в японската просвета. Бих желала особено да отбележа ролята на " Пиано дуо асоциация ", учредена от Сачико Кодама и Кунио Кодама, които реализираха необикновено доста за този контакт с България. Те самите записаха два диска с български произведения. Организираха, тъй че нашите композитори, когато напишат своята творба, тя да бъде изпълнена от японски музиканти. И по този метод нашите композитори станаха и лауреати на този конкурс. Между тях са Стефан Илиев, Красимир Тасков, Румен Байрактаров, за жалост Александър Йосифов не е сред живите, само че те направиха извънредно доста за този контакт. Така че той е почнал и преди мен и съм доста щастлива, тъй като схващам тази премия и като премия за тях, в това число и за проф. Константин Ганев. Благодарение на него доста японци откриха за себе си българската музика и я изпълняваха, почтено да кажа, ние своята.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР