Японският писател Харуки Мураками отказа номинацията на алтернативна Нобелова премия

...
Японският писател Харуки Мураками отказа номинацията на алтернативна Нобелова премия
Коментари Харесай

Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова премия

Японският публицист Харуки Мураками отхвърли номинацията на различна Нобелова награда за литература. Това оповестява организация " Киодо ".
Според информацията, Мураками се е свързал с новата Шведска академия, която в края на август е взела решение да му връчи различна Нобелова награда за литература и е помолил да го изключат от листата на номинираните за 2018 година. Освен японският публицист, в листата влизат французойката Мариз Конде, британският фантазьор Нил Гейман и родената във Виетнам канадска писателка Ким Тхюи.
Решението си Мураками е обяснил с желанието си " да се концентрира върху писането на книги, надалеч от вниманието на медиите " и поради абсурда с Нобеловата академия, обвързван със полов тормоз,
Шведската академия при започване на месец май реши да реалокира присъждането на наградите от тази година през идната, частично и заради намаляването на членовете ѝ. Затова вместо Нобелова награда се приказва за опция.
Както е известно, 18 дами излязоха с обвинявания в тормоз, в частност против известният активист на културата Жан-Клод Арно, мъж на поетесата Катарина Фростенсон, която беше определена за член на Нобеловата академията през 1992 година. Както обясни извършеното в тази връзка следствие, някои от учените са нарушавали и строгото предписание да не оповестяват името на бъдещия лауреат до формалното известие, в което е упрекван и Арно. След появяването на данните от следствието няколко литератора, непрекъснатият секретар Сара Даниус и Катарина Фростенсон обявиха, че напущат академията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР