Японският Nikkei затвори в петък на поредния си 34-годишен връх,

...
Японският Nikkei затвори в петък на поредния си 34-годишен връх,
Коментари Харесай

Nikkei върви към исторически връх, доларът намира почва под краката си

Японският Nikkei затвори в петък на следващия си 34-годишен връх, подкрепят от оживлението на Уолстрийт, до момента в който доларът се закрепи, откакто огромният спад на продажбите на дребно в Съединени американски щати усили възможностите за понижаване на лихвените проценти през юни.    Ралито в Азия се чака да обхване и Европа, като фючърсите на EUROSTOXX 50 се покачиха с 0,5%, а тези на Nasdaq - с 0,2%. Фючърсите на S&P 500 останаха без смяна.    Най-високата стойност, достигната от показателя за всички времена от 38 957 пункта, е през 1989 година Nikkei се увеличи с 4,3% за седмицата - трета поредна седмица на растеж, с което облагата от началото на годината доближи зашеметяващите 15%.    Най-широкият показател на MSCI на акциите от Азиатско-тихоокеанския район отвън Япония се увеличи с 0,9%, подкрепят от скока с 2,6% на хонконгския Hang Seng, откакто той отвори още веднъж след празниците по случай китайската Лунна нова година. Индексът се увеличи с 1,9% за седмицата.   

Континентален Китай остана затворен. 
Управителят на Японската централна банка Казуо Уеда разяснява в петък, че паричната политика най-вероятно ще остане удобна, даже и след прекратяването на негативните лихвени проценти, повтаряйки неотдавнашните уверения на чиновници на централната банка на страната, които натежаха върху йената.    В петък йената отслабна с 0,2% до 150,26 за $, като още веднъж се върна над сериозното равнище от 150, което може да провокира политическа интервенция за закъснение на спада на валутата.    " Долар/йена сякаш се консолидира към равнището 150, тъй че това обезпечава поддръжка за Nikkei. Все още тече корпоративната промяна, тъй че експортьорите ще продължат да се оправят добре ", споделя Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.    Данните от четвъртък демонстрираха, че Япония и Англия са изпаднали в криза в края на предходната година, а продажбите на дребно в Съединени американски щати през предишния месец са спаднали доста повече от предстоящото. А резултатът от това може да бъде релативно по-хлабава парична политика.   

" Мисля, че картината на търсенето сигурно стартира да се разчупва в някои от развитите пазарни стопански системи ", счита Сикамор. " Така че концепцията за понижаване на лихвените проценти е настояща. "  
Данните демонстрираха, че продажбите на дребно в Съединени американски щати са спаднали с 0,8% през януари, което е най-резкият спад от 10 месеца насам.    Пазарите одобриха концепцията за понижаване на лихвените проценти от Федералния запас през юни, откакто по-силен от предстоящото отчет за инфлацията в Съединени американски щати накара трейдърите да се откажат от залозите за ранно облекчение.    Това поддържа Уолстрийт, като S&P 500 набъбна с 0,6%, Nasdaq Composite - с 0,30%, а Dow Jones Industrial Average - с 0,9%.   

Пренареждането на упованията за лихвените проценти натежа върху $, само че той се възвърне с 0,1%. 
Доходността на бенчмарковите 10-годишни американски облигации се увеличи с 2 базисни точки до 4,2576%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР