Японският министър-председател Фумио Кишида внесе днес промени в правителството си

...
Японският министър-председател Фумио Кишида внесе днес промени в правителството си
Коментари Харесай

Японският премиер Фумио Кишида преустройва кабинета си

Японският министър-председател Фумио Кишида внесе през днешния ден промени в държавното управление си в явен опит да разграничи администрацията си от консервативната „ Обединителна черква “. Нейните връзки с убийството на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе и с висшето управление на ръководещата партия провокираха огромен спад в утвърждението за кабинета, съобщи Асошиейтед прес.

Това са вторите държавни промени в границите на 10 месеца, откогато Кишида встъпи в служба, и първите след изборната победа на неговата партия през юли. Смяташе се, че тази скорошна победа ще подсигурява на ръководещите непоклатимост най-малко до 2025 година Но в това време се случи шокиращото ликвидиране на Абе на 8 юли и това събитие усили несигурността, а редом с това понижа доверието в държавното управление.

Кишида сподели пред кореспонденти през днешния ден, че ще бъде направено подробно изследване на претендентите за министри и на изпълнителни фрагменти в Либерално-демократическа партия, с цел да се ревизира дали те имат връзки с " Обединителната черква ". Той добави, че е поръчал на министрите си и на други висши чиновници да обяснят възможните си връзки с тази черква, с цел да може държавното управление да прави политическата и административната си работа по подобен метод, че народът да резервира доверието си в него.

На среща на ръководещата партия през днешния ден Кишида прикани нейните депутати да се обединят и да се оправят с най-неотложните провокации. Кишида сподели, че главната причина за измененията в кабинета е „ превъзмогване на най-големите следвоенни рецесии “ в страната, визирайки коронавирус пандемията, инфлацията, възходящото напрежение сред Китай и самоуправляващия се Тайван и съветската инвазия в Украйна.

Проучване на локалната телевизия „ Ен Ейч пристан “ сподели, че поддръжката за кабинета на Кишида е спаднала от 59 % на 46 %. Според множеството интервюирани, политиците не са пояснили задоволително ясно връзките си с „ Обединителната черква “. Плановете на Кишида да провежда държавно заравяне за Шиндзо Абе също разделиха обществото поради ултраконсервативните позиции на Абе по въпросите, свързани с националната сигурност и с военновременната история. Критиците на Кишида съзряха в държавното заравяне, проведено от него за Абе, опит на държавното управление да възвеличае политическото завещание на предшественика си.

При направените промени основният секретар на японското държавно управление Хирокадзу Мацуно резервира поста си и през днешния ден точно той разгласи променения състав на кабинета. В него петима министри остават на постовете си, други петима, които бяха отстранени при предишни промени, са върнати назад в държавното управление, а седем министри, които признаха връзките си с гореспоменатата черква, са освободени от пост. Девет министри пък за първи път заемат министерски постове.

Сред отстранените седем министри е и Нобуо Киши - по-малкият брат на Шиндзо Абе, който беше отпред на министерството на защитата. Той призна, че почитатели на " Обединителната черква " са били доброволци в предизборната му акция в предишното. Сега на негово място бе назначен Ясукадзу Хамада. Таро Коно, който отговаряше за имунизационната акция против ковид и е някогашен министър на външните работи и на защитата, в този момент бе назначен за министър на цифровата промяна.

Външният министър Йошимаса Хаяши, министърът, отговарящ за икономическата и фискалната политика Дайширо Ямагива, министърът на превоза Тецуо Сайто и финансовият министър Шуничи Судзуки резервираха постовете си. Министърът на стопанската система, търговията и индустрията Коичи Хагиуда, който също се оказа с връзки с гореспоменатата черква, беше изместен да управлява комитета за разбор на партийната политика и бе сменен от Ясутоши Нишимура, някогашен министър на стопанската система. Кацунобу Като бе назначен за здравен министър за трети път, като на него му е предоставена в този момент задачата за коронавирус ограниченията.

Въпреки досегашните рецензии, че в японската политика господства мъжкото наличие, в този момент при измененията болшинството от министрите са главно мъже над 60 години и единствено от две са дами – ултраконсервативната доближена на Абе - Санае Такаичи, министър на икономическата сигурност, и Кейко Нагаока, която размени министъра на образованието Шинсуке Суемацу, признал връзките си с „ Обединителната черква “.

Църквата е учредена в Сеул през 1954 година, година след края на Корейската война. Тя е основана от към този момент починалия свещеник Сан Мьон Мун, отишъл в Япония през 60-те години на предишния век, където дядото на Шиндзо Абе, някогашният министър председател Нобусуке Киши поддържаше неговата антикомунистическа и семейно-ориентирана ценностна система.

От 80-те години на предишния век църквата бе упреквана по отношение на подтикването на нейните почитатели да вършат огромни дарения за нея, само че тя отхвърля тези изказвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР