Японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура предупреди във вторник, че

...
Японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура предупреди във вторник, че
Коментари Харесай

Япония предупреди за икономически рискове заради китайския коронавирус

Японският министър на стопанската система Ясутоши Нишимура предизвести във вторник, че корпоративните облаги и промишленото произвеждане могат да понесат удар от избухналата вирусна зараза в Китай, която към този момент засегна отрицателно международните финансови пазари и докара до намаляване на бизнес настройките, съобщи БНР.

Азиатските фондови тържища останаха и във вторник под напън от продажби предвид на увеличаващия се брой на смъртните случи (над 100) от китайския ковид, растящият брой на инфектираните (над 4500) и разпространяването на ковид зад граница. Това ускорява инвеститорските терзания по отношение на представянето на втората по мощ международна стопанска система, която е значим мотор на световния напредък.

" Съществуват опасения по отношение на въздействието върху световната стопанска система от разпространяването на болестта в Китай, транспортните спирания, анулацията на групови пътувания от Китай и удължаването на неработните дни към Лунната нова година ", съобщи Нишимура на конференция след постоянно съвещание на японския кабинет, съобщи Ройтерс.

" Ако сериозната обстановката продължи по-дълго време, ние сме обезпокоени, че това може да навреди на японския експорт, на производството и на корпоративните облаги посредством отрицателното влияние на вирусната зараза върху китайското ползване и произвеждане ", предизвести той.

Китай е втората по величина експортна дестинация за Япония и голям пазар за японските търговци на дребно. В същото време китайците съставляват 30% от всички туристи, посещаващи Япония, като през предходната година те са изхарчили близо 40% от общата сума, оставена от задграничните туристи, демонстрира индустриално изследване.

Вирусната зараза в Китай може да засегне японските универсални магазини, търговци на дребно и хотелите, които разчитат на подтик при продажбите от притока на китайски туристи, посещаващи страната по време на ваканцията за Лунната нова година.

Стана ясно, че японският авто производител Honda Motor, който разполага с три завода в град Ухан на провинция Хубей (епицентър на огнището на коронавируса), възнамерява да изтегля част от своя личен състав. Друга японска компания, Aeon, пък ще затвори своите търговски центрове в града до четвъртък.

Икономистите от SMBC Nikko Securities правят оценка, че в случай че възбраната, която Китай наложи на задграничните групови пътувания, продължи още шест месеца, това може да навреди на икономическия напредък на Япония с 0,05 на 100.

Някои обаче чакат евентуалните вреди да се окажат доста по-лоши. Хидео Кумано, основен икономист от изследователския институт Dai-ichi, съобщи, че спадът на китайските туристи може да навреди на растежа на Брутният вътрешен продукт на Япония с до 0,2%.

" Най-голямото терзание е, че има риск негативното влияние от вирусната зараза в Китай да продължи и да засегне японската стопанската система по време на Олимпийските игри в Токио през лятото ", когато се чака голям брой китайски туристи да посетят Япония, добави той и предизвести: " Ако броят на посетителите намалее, а не се усили, ударът върху японската потребителска промишленост ще бъде значителен ".

Япония ще бъде хазаин на лятната олимпиада 2020 година през юли и август. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР