Японският космически модул SLIM изглежда е успял в опита си

...
Японският космически модул SLIM изглежда е успял в опита си
Коментари Харесай

Японският спускаем апарат кацна на Луната

Японският галактически модул SLIM наподобява е съумял в опита си да се приземи на Луната с несравнима акуратност, заяви Японската галактическа организация (JAXA), която се пробва да ревизира положението на галактическия транспортен съд, съобщи Агенция Франс Прес.


Модулът SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), който се намира в орбита към скалистия обект от края на декември, бе почнал спускането си към двадесет минути по-рано със скорост от към 1700 метра в секунда.

Според телеметричните данни " наподобява, че SLIM се е приземил. Проверяваме положението му ", съобщи Шин Ториуми, чиновник на JAXA.

Този дребен безпилотен галактически уред (дълъг 2,4 м, необятен 1,7 м и висок 2,7 м) трябваше освен да се приземи на Луната, само че и на 100 метра от задачата си - радиус, който се смята за висока степен на акуратност. Оттук идва и прозвището " Лунен снайпер ".

Обикновено лунните апарати се приземяват на няколко километра от задачата си, което може да усложни изследователските им задачи. А кацането на Луната е по-трудно от кацането на метеорити - достижение, което към този момент е реализирано, в това число от JAXA - тъй като гравитацията на Луната е по-силна от тази на дребните небесни тела.

Точното кацане на Луната е " голямо предизвикателство " за SLIM, сподели Емили Брънсдън, шеф на Astrocampus в Университета в Йорк.

Прецизността на " Снайпер " е " голям софтуерен прогрес, който ще ни разреши да проектираме задачи, които да отговорят на доста по-специфични проучвателен въпроси ".

Но постигането на това достижение е " извънредно мъчно от софтуерна позиция ". " Обикновено има единствено един късмет, тъй че и най-малката неточност може да докара до неуспех на задачата ", предизвести тя.

SLIM трябваше да кацне в дребен кратер с диаметър по-малко от 300 метра, наименуван Шиоли, откъдето галактическият уред би трябвало да може да извърши наземни разбори на скали, за които се допуска, че идват от лунната тога - вътрешната конструкция на естествения сателит на Земята, която към момента е доста едва проучена. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР